Koronavírus-járvány

Újabb vesztegzár és pánik Kínában

Lezártak egy félmilliós lakosú tartományt, miután újabb, teljesen tünetmentes fertőzötteket találtak, rettegnek egy újabb víruskrízistől a kínaiak.

2020.04.02 16:38ma.hu

Kína a koronavírus-járvány második hullámától tart, miután egyre több az újonnan diagnosztizált panaszmentes fertőzöttek száma, három helyi orvost is találtak, akik mindenféle jel nélkül hordozzák a kórokozót és fertőznek meg másokat. A kormány éppen ezért vesztegzár alá helyezte Honan tartomány egyik félmillió lakosú megyéjét. Csiában már életbe is lépett a korlátozás, aminek értelmében minden lakosnak maszkot kell viselnie és családonként egy ember mehet ki egy nap az utcára nagyon indokolt esetben, és csak azok a vállalkozások működhetnek, amelyek létfontosságúnak számítanak.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint szerdán 35 újabb fertőzöttet regisztráltak - de ők mind külföldről érkeztek az ország szárazföldi részére. Így az igazolt fertőzöttek száma már 81 589-re nőtt. Szerda éjfélig összesen 3318 ember halt bele a vírus okozta betegségbe, jelenleg pedig 1075 panasz nélküli vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A behozott esetek, amelyek túlnyomó többségét külföldről hazatérő kínai állampolgárok teszik ki, további, a járvány újbóli kialakulása miatti aggodalmakat szítják az országban. Az ilyen esetek kiszűrésére már több korlátozást vezettek be: a légitársaságoknak számottevően csökkenteniük kellett a Kínába tartó nemzetközi járatok számát, miközben a külföldiek belépését határozatlan időre korlátozták az országba. A Hszinhua tudósítása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán úgy nyilatkozott: a behozott esetek kiiktatása elsődleges fontossággal bír jelenleg a járvány elleni küzdelmében, és ez a feladat hosszabb ideig is fennállhat.

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány kormányzata szintén bejelentette: a tartományban található, több mint 30 határátkelő ponton átmenetileg megtiltja a kínai állampolgárok kilépését, hogy ezzel kizárja a hazatérő vírushordozók bejutását. A tiltás alól kivételt képeznek a külföldre segítséget nyújtani utazók. A Mianmarral, Laosszal és Vietnammal határos tartományban a belföldi járvány során 174 fertőzöttet és két halálesetet regisztráltak. A kezelés alatt álló páciensek március 14-éig mind elhagyhatták a kórházat. Jünnanból keddig nyolc külföldről beutazó fertőzöttről számoltak be.

A belföldi járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány második legnagyobb városában, Huangkangban fokozatosan újranyithatnak az éttermek, könyvesboltok és fodrászüzletek - jelentette szerdán a helyi kormányzat közlésére hivatkozva szerdán a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A 7,5 milliós város lakóinak mindennapi életével szorosan összefüggő vállalkozások mind zöld utat kaptak a tevékenységük újbóli megkezdésére Huangkangban, amely Vuhan után a járvány által harmadik leginkább sújtott város volt Kínában. A városban 2907 fertőzöttet regisztráltak, közülük 125-en haltak meg. Az utolsó két fertőzés miatt kezelt beteg március 18-án hagyhatta el a kórházat, azóta újabb esetről nem számoltak be.

A kínai katonaság tudósai külföldön tesztelnének egy Covid-19 elleni kísérleti oltást. A vakcina március 16-án, Vuhanban megkezdett klinikai tesztje első szakaszának eredményeit áprilisban teszik majd közzé. Csen Ling, a Légzőszervi Betegségek Állami Laboratóriumának virológusa a lapnak elmondta: a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Miután Kína már megfékezte a vírus terjedését, jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további tesztekhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.