Koronavírus-járvány

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény miatt

Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország adott ki közös nyilatkozatot.

2020.04.02 03:30MTI

Több uniós ország - Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország - szerda este közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt. A nyilatkozat az egyes országok külügyminisztériumainak honlapján jelent meg.

"A jelenlegi, példa nélküli helyzetben jogszerű, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseket hozzanak polgáraik védelme és a válság leküzdése érdekében" - fogalmazott a nyilatkozat.

A szóban forgó országok ugyanakkor "mélységes aggodalmukat" fejezték ki a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok bizonyos intézkedések elfogadásából fakadó megsértésének kockázata miatt.

Hangsúlyozták, a rendkívüli intézkedéseket a feltétlenül szükséges intézkedésekre kell korlátozni, azoknak arányosnak és átmeneti jellegűeknek kell lenniük. Az intézkedéseket rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni, és tiszteletben kell tartaniuk az említett elveket, valamint a nemzetközi jogi kötelezettségeket. A rendkívüli intézkedések nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát - húzták alá.

"Közösen kell leküzdenünk a válságot, amelynek folyamán közösen kell megőriznünk az európai alapelveket és értékeinket. Ezért támogatjuk az Európai Bizottság azon kezdeményezését, hogy figyelemmel kíséri a rendkívüli intézkedéseket és azok alkalmazását az unió alapvető értékeinek fenntartása érdekében. Arra szólítjuk fel az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsát, hogy szükséges esetben tűzze fel a kérdést napirendjére" - állt az említett uniós országok közös nyilatkozatában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.