BM katasztrófavédelem

Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság programjához

A bizottság az orvostechnikai eszközökből stratégiai mentési célú európai uniós készletet hoz létre.

2020.03.30 05:30MTI

Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság RescEU programjához, amely az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, és célja a különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása, amelyek akkor vethetők be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap.

A közleményben emlékeztetnek: a RescEU indulásakor három képességet hoztak létre: a légi erdőtűzoltásit, a sürgősségi egészségügyi orvoscsoportokét, valamint az egészségügyi evakuációét.

A bizottság annak érdekében, hogy támogassa a tagországokat a koronavírus elleni küzdelemben, úgy döntött: az orvostechnikai eszközökből stratégiai mentési célú európai uniós készletet hoz létre. Azok a tagállamok, amelyek vállalják RescEU-készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól. A bizottság a készletek költségeinek kilencven százalékát fedezi, a fennmaradó tíz százalékot az adott tagállam. Az így létrehozott tartalékkereteket egy vagy több tagállam üzemeltetheti majd a jövőben, az eszközök beszerzéséért a befogadó állam felel - idézte fel a közlemény.

A magyar kormány az elmúlt napokban részletesen áttekintette a határozatot, felmérte az itthoni lehetőségeket, ezt követően pedig úgy döntött, hogy Magyarország aktívan részt kíván venni a RescEU-ban, így felajánlja, hogy raktárt alakít ki, illetve egészségügyi készletet halmoz fel. Magyarország március 29-én kinyilvánította ebbéli határozott szándékát az Európai Unió felé - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.