Koronavírus-járvány

Románia: ezernél több fertőzött, Szlovákia: terjed a járvány, cseh felajánlás Rómának és Madridnak

Csaknem egy hónappal az első diagnosztizált eset után csütörtökön Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a legfrissebb, csütörtök kora délutáni adatok szerint.

Az előző napi 144-nél valamivel kevesebbel, 123-mal 1029-re nőtt csütörtökön a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 29-et intenzív osztályon ápolnak, 94-et gyógyultnak nyilvánítottak, 17-en pedig meghaltak. Külföldön csütörtökig 11, Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

Romániában vasárnap halt meg az első koronavírusos beteg, azóta naponta 4-6 újabb áldozatot követelt a járvány.

A karanténrendelkezések megsértéséért vasárnap óta 550 otthoni elkülönítésben lévő embert helyeztek hatósági karanténba, 14 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök 118 ügyben indítottak bűnvádi eljárást, és csaknem 1900 esetben bírságoltak a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsításáért.

Romániában jelenleg 6100 embert tartanak hatósági karanténban, 110 ezret otthoni elkülönítésben.

A koronavírus-fertőzéssel regisztrált több mint ezer ember átlagéletkora 45 év. A stratégiai kommunikációs törzs közleménye szerint legtöbbjük (60 százalékuk) a 19-50 év közötti korosztályhoz tartozik. Az igazolt fertőzöttek 3 százaléka kiskorú, 53 százalékuk felnőtt nő, 44 százalékuk felnőtt férfi.

Egy héttel korábban, amikor az igazolt fertőzések száma még alig haladta meg a háromszázat az egészségügyi miniszter azt állította, hogy a Covid-19-cel kezelt romániai páciensek 80 százalékát a járvány által sújtott országokból (főleg Olaszországból és Spanyolországból) hazatért vendégmunkások képezik.

Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma csütörtök délelőttre - közölte az MTI-vel a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya.

Ezen a héten eddig az újonnan regisztrált fertőzöttek száma napi tíz és húsz között mozgott az országban, egy nappal korábban 12 volt. A csütörtökön bejelentett fertőzöttek ismét az ország különböző részeiből valók, hármuknál a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre, ketten pedig külföldről érkeztek haza. Szlovákiában csütörtök délig több mint 4800 vírustesztet végeztek el, ezek közül több mint 4500 bizonyult negatívnak. Szlovákiában már a hét elejétől gyógyszerexport-tilalom van érvényben vállalatokra és magánszemélyekre egyaránt. Szerdán az új összetételű szlovák parlament olyan törvénymódosítást fogadott el, amely szerint a rendkívüli helyzet idején a Közegészségügyi Hivatalnak hozzáférése lesz a mobilszolgáltatók bizonyos, a lakossági felhasználókra vonatkozó adataihoz. Ezek az adatok az indoklás szerint leginkább a karanténintézkedések ellenőrzésére szolgálnak majd.

Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel csütörtökön Olaszországnak és Spanyolországnak - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter a Twitteren.

Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban újságíróknak azt mondta, javasolni fogja a kormánynak, hogy Csehország nyújtson segítséget a Kínából kiindult koronavírus-járvány által leginkább sújtott két államnak.

Csehország jelenleg több mint 250 ezer egészségügyi védőöltözettel rendelkezik, s a további megrendelések már úton vannak Prágába.

"Mi ezt megengedhetjük magunknak, nekik (olaszoknak, spanyoloknak) nagyon nagy szükségük van rájuk" - jegyezte meg a belügyminiszter.

Petrícek úgy véli, hogy Csehország segítség gyanánt orvosokat is küldhetne az olaszoknak és a spanyoloknak. Megjegyezte azonban, hogy erről az egészségügyi és a védelmi tárcának kell döntenie.

"Rendkívül fontos, hogy az Európai Unió országai ebben a nehéz helyzetben szolidárisak legyenek egymással" - szögezte le.

Csehországban a korábbi hetekben hiány volt a koronavírus-járvány elleni védőeszközökből, de a masszív külföldi, elsősorban kínai beszerzéseknek köszönhetően a helyzet jelentősen javult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.