Terror

Az amerikai kormány vádat emel Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen kábítószerterrorizmus miatt

A külügyminisztérium 15 millió dolláros jutalmat helyez kilátásba Maduro "elfogásáért".

2020.03.26 18:24MTI

Az amerikai kormány kábítószerterrorizmusra és pénzmosásra hivatkozva vádat emelt Nicolás Maduro venezuelai elnök és több mint egy tucat jelenlegi és volt közeli munkatársai ellen - jelentette be csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az igazságügyi tárca nyilatkozata mellett közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium is, Mike Pompeo aláírásával. E szerint a külügyminisztérium 15 millió dolláros jutalmat helyez kilátásba Maduro "elfogásáért". A vádemelést a The Washington Post című amerikai lap kormányzati forrásokra hivatkozó értesülései szerint hosszú évek óta készítették elő és lényegében kábítószerkereskedelmet takar.

A venezuelai elnök csütörtökön visszautasította a vádakat, s kijelentette, hogy "az Egyesült Államok és Kolumbia összeesküvéséről" van szó, szerinte ez a két ország "parancsot adott arra, hogy erőszakkal árasszák el Venezuelát". A venezuelai elnök a Twitteren úgy fogalmazott: "államfőként kötelességem megvédeni az anyaország békéjét és stabilitását bármilyen körülmények között".

A Maduro és közvetlen környezete elleni vádemelés azt követően történt, hogy a Trump-kormányzat több egyedi szankciót hozott a dél-amerikai ország tisztségviselői ellen, s ezekkel lényegében kizárta az országot az amerikai pénzügyi rendszerből. Majd a tavaly életbe léptetett olajembargóval megfosztotta Venezuelát az egyik legfőbb bevételi forrásától is. Ám közben Juan Guaidó ellenzéki vezető támogatása amerikai elemzők szerint sem hozta meg a Washington által várt eredményt, vagyis Maduro hatalmának belföldi meggyengülését, illetve a hatalomátvételt.

A csütörtöki vádemelést az első amerikai kommentárok Manuel Noriega egykori panamai vezető ellen 1988-ban hozott amerikai vádemeléshez hasonlítják. Noriega ellen szintén kábítószerkereskedelem miatt emelt vádat az akkori amerikai kormányzat, s szintén jutalmat ígért az elfogásához vezető információkért. Noriegát később el is fogták, az Egyesült Államokban bíróság elé állították, és 40 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, amit később a jó magaviselete miatt 20 évre csökkentettek.

A kommentárok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy Venezuela katonailag jóval erősebb Panamánál, és Maduro Oroszország támogatását élvezi, ez pedig megnehezíti Washingtonnak, hogy a valaha Panamában tett lépésekhez hasonlóan cselekedjék.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.