Járvány

Koronavírus - Németország más országokból is vesz át betegeket

A kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány.

2020.03.24 10:32MTI

Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség (Covid-19) súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány, így Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében. A kezelésre átvett olaszországi betegek kedd hajnalban érkeztek meg.

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök előző napi nyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak az olasz kormány kérésének tesznek eleget, hanem értékes tapasztalatokat szereznek a Covid-19 betegség kezelésében.

A napokban a járványban ugyancsak erősen sújtott Franciaországgal határos Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány kormánya felajánlotta a francia partnereknek, hogy átvesznek súlyos állapotban lévő pácienseket.

Németországban kedd délelőtt 29 056 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 4183 esettel - 16,8 százalékkal - több az egy nappal korábbi 24 873-nál. A növekedés mértéke ugyan meghaladja a hét végén mért 11-12 százalék körüli szintet, de elmarad a megelőző időszak egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli növekedésétől. Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához. A Covid-19 halálos áldozatainak száma Németországban a hétfői 92 után 123-ra emelkedett.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler hétfői berlini tájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése kissé mérséklődik, "a görbe némileg lapul", de csak szerdára lehet megmondani, hogy ez átmeneti, múló jelenség vagy trendszerű.

A járvány lassítását szolgálják a március 16. óta bevezetett és folyamatosan szigorított korlátozások, amelyek célja a cseppfertőzéssel terjedő vírus feltartóztatása az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok csökkentésével. A legutóbbi, hétfőn elrendelt szigorítás szerint csak nyomós okból lehet elmenni otthonról, és mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él. A többiektől legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani. A szabály egyelőre két hétig érvényes. Betartását ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet.

A német lakosság 95 százaléka helyesli az előírást, és csupán 3 százaléka utasítja el - mutatta ki egy közvélemény-kutatás, amelyet az ARD országos köztelevízió megbízásából végeztek. Az infratest dimap kutatóintézet felmérése azt is kimutatta, hogy a lakosság 55 százaléka "erősen" vagy "nagyon erősen" tart a fertőzéstől.

Svájcban kedden átlépte a kilencezret az igazolt fertőzések száma. A Johns Hopkins Egyetem statisztikája szerint dél körül 9117 fertőzöttet tartottak számon. A Covid-19 betegségben 122 ember halt meg.

A Neue Zürcher Zeitung című lap kiemelte, hogy százezer főre 103 nyilvántartott fertőzött jut az országban. Ennél magasabb értéket csak Olaszországban regisztráltak.

Azonban az adatok értékeléséhez figyelembe kell venni, hogy Svájcban igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket. A törvényhozás a vírus terjedésének lassítása érdekében március 16-án rendkívüli állapotot vezetett be. A járványvédelmi törvény alapján hozott rendelkezések révén a közösségi élet csaknem teljes mértékben leállt, így bezárt a legtöbb üzlet, vendéglő és szórakozóhely. A szabályozás egyelőre április 19-ig érvényes.

Hollandiában hétfő óta további 811 embert diagnosztizáltak koronavírussal a közegészségügyi szolgálat adatai szerint. Az elmúlt 24 órában 265-en kerültek kórházba, és 63 ember halt bele a betegségbe. Kedd délután az intenzív ellátásban részesülő betegek száma elérte a 487-et. Az észak-brabanti régióban azonban, amely eddig a fertőzések melegágya volt, csökkent a megbetegedések száma.

A holland kormány június elsejéig meghosszabbította a közösségi összejövetelek, rendezvények tilalmát, és jelentős - 400-tól 4000 euróig terjedő - pénzbüntetést helyezett kilátásba a tilalmat megszegők számára. Bejelentették azt is, hogy idén nem lesznek érettségi vizsgák az országban.

"Nem rendelünk el vesztegzárat, ez csak egyfajta intelligens kijárási tilalom. Tudjuk a szabályokat, a hollandok elég értelmesek, nem kell elmagyarázni nekik, mi az, hogy másfél méter" - hangsúlyozta Mark Rutte miniszterelnök a személyek közötti távolságtartás mértékére utalva.

Az intézkedések szigorítására azért volt szükség, mert az elmúlt napok kellemes időjárása miatt Hollandia kirándulóhelyei és parkjai megteltek emberekkel annak ellenére, hogy a hatóságok elrendelték, hogy az emberek tartsanak legalább másfél méter távolságot egymástól.

Sajtóforrások szerint a miniszterelnök is megdöbbent azon, hogy ennyien nem tartjak be az előírásokat.

A mintegy félmillió lakosú Luxemburgban a hét elején majdnem száz új fertőzöttet regisztráltak, 875 betegről tudnak. Kedd délután a sajtó arról számolt be, hogy lelassult a vírus terjedése, miután a kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be.

Belgiumban kedd délutáni statisztikák szerint 24 óra leforgása alatt 524 új esetet azonosítottak, így a számontartott fertőzöttek száma 4269. A fertőzés központja továbbra is a flamand régió.

A La Libre című napilap felhívta a figyelmet arra, hogy a belga közegészségügyi szolgálat (SPF) adatai nem tükrözik pontosan a koronavírus terjedésének a mértékét, mivel a kórházakban már csak a legkritikusabb helyzetben végzik el a szűrést.

"Nyilvánvaló, hogy a vírus sokkal elterjedtebb az országban, mint azt az SPF-adatok mutatják"- írta az újság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.