Járvány

Koronavírus - Arcmaszk nélkül tilos a prágai tömegközlekedés használata

Az intézkedés visszavonásig érvényes.

2020.03.16 16:33MTI

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdenek Hrib főpolgármester szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.

Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.

"Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek" - mondta a főpolgármester újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

A cseh kormány hétfőn módosította a kiskereskedelmi egységek bezárásáról szombatra virradóra hozott döntését, és engedélyezte a textil méterárut árusító szaküzletek megnyitását - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök a hétfői kormányülés utáni video-sajtótájékoztatón.

A hiányra való tekintettel számos cég, szervezet és magánszemély is jelezte: képes lenne arcmaszkokat varrni, de nem tud hozzájutni a szükséges anyagokhoz.

Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják.

"Arra számítok, hogy az emberek be fogják tartani az intézkedést, hiszen az ő érdekükben hozták meg" - vélte a főpolgármester. Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani azt, a járművezetők kitilthatják őket a közlekedési eszközökről.

A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrei között szalaggal elválasztott tér van.

Csehországban hétfő estig 344 koronavírusos fertőzöttet mutattak ki, 46-tal többet, mint reggel. Két személy állapota válságos. Ugyanakkor az észak-csehországi Ústí nad Labem kórháza közölte, hogy a náluk kezelt kéttucatnyi fertőzött közül hárman meggyógyultak, és hétfőn már hazaengedték őket. Csehországban ezek az első, az új koronavírusból kigyógyult betegek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.