Járvány

Koronavírus - Donald Trump átesett a vírusteszten

A lánya önkéntes karanténba vonult.

2020.03.15 07:08MTI

Donald Trump amerikai elnök átesett a vírusteszten, a lánya, Ivanka Trump, aki egyben a tanácsadója is a Fehér Házban, önkéntes karanténba vonult - ezt maga az elnök közölte szombaton.

A Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának szombat délelőtti sajtókonferenciáján az elnök közölte, hogy csak elővigyázatosságból végeztette el a koronavírus-tesztjét. Az eredmény még szombaton várható. Mint mondta: megmérték a testhőmérsékletét, amely "teljesen normális".

Trump egy héttel ezelőtt a floridai klubjában Jaír Bolsonaro brazil elnökkel és munkatársaival találkozott, és Bolsonaro kommunikációs vezetőjénél később megállapították a fertőzöttséget.

Hasonló okokból vonult önkéntes karanténba Ivanka Trump is.

A sajtóértekezleten az amerikai elnök kitért az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) tevékenységére is. Nehezményezte, hogy a Fed csak követi és nem irányítja a pénzügyi folyamatokat. Anélkül, hogy részleteket említett volna, megállapította, hogy a Fed elnöke "egy sor rossz döntést hozott". Leszögezte: reméli, hogy a Fed - ahogyan fogalmazott: - "végre beszáll" a vírusellenes küzdelembe, és aktív szerepet vállal benne.

Trump kifejtette azt is: szerencsésnek tartaná, ha egyes vállalatok követnék az Apple példáját, és átmeneti időre bezárnák üzleteiket.

Mike Pence amerikai alelnök, a Covid-19 vírus terjedése elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport vezetője bejelentette: felfüggesztik a beutazásokat az Egyesült Királyságból és Írországból is, az amerikai repülőtereken csakis a hazatérő amerikai állampolgárokat fogadják. Az alelnök javasolta azt is, hogy az idősotthonok szintén tiltsák be a látogatásokat. Mint fogalmazott: "a legsérülékenyebbeket fokozottan védelmezni kell".

Anthony Fauci orvosprofesszor, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója elmondta, hogy az Egyesült Államokban jelenleg 2226 embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, de a járvány még nem érte el a csúcspontját. Deborah Birx orvos, a munkacsoport tagja ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy bár a 20 éven aluli fiatalok körében nem diagnosztizáltak fertőzést, ettől függetlenül ez a korosztály gyaníthatóan vírushordozó lehet.

A Fehér Ház sajtóértekezletein szombattól új gyakorlatot vezettek be: az elnöki hivatal orvosi szobájában a homlokra helyezett hőmérővel megmérik az érkező újságírók testhőmérsékletét. Egy újságírót a szombati sajtókonferenciára emiatt nem is engedtek be. A Fehér Ház szóvivője közölte: ezt csak akkor alkalmazzák, ha a konferencián részt vesz az elnök és az alelnök is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.