Járvány

Koronavírus - Gyorsan terjed a járvány Csehországban, már 94 fertőzött van

Csehországban csütörtök reggelre 94-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami harminccal több, mint szerda reggel volt. A fertőzés az ország minden régiójában megjelent.

2020.03.12 09:50MTI

A fertőzés az ország minden régiójában megjelent. A legtöbb eset - 48 - Prágában van - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Jan Hamácek, miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szintén a Twitteren jelentette be, hogy tekintettel a járvány gyors terjedésére a kormány a nap folyamán rendkívüli ülést tart, amelyen dönteni fognak az ellenőrzések újbóli bevezetéséről a cseh-osztrák és a cseh-német határátkelőhelyeken. A határok átlépése csak 11 kijelölt határátkelőn lesz engedélyezve. Hamácek vészhelyzet bevezetését fogja javasolni a kormánynak.

"Már nincs mire várni, a kormánynak döntenie kellene a vészhelyzet kihirdetéséről" - írta a belügyminiszter a Twitteren. A határátkelők forgalmának korlátozásáról és szabályozásáról a tárcavezető saját hatáskörében hoz döntést. Hétfő óta a cseh határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat, nincs-e lázuk.

Andrej Babis cáfolta azt a Facebookon terjedő értesülést, miszerint Csehország a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az üzletek bezárását tervezi, valamint hogy Prágát zárt övezetnek nyilvánítanák.

"Valaki azt a hazug hírt terjeszti a Facebookon, hogy bezárjuk az üzleteket. Ez nem igaz. Semmi ilyesmit nem mondtunk, és nem tervezünk. Bánt, hogy egyesek így viselkednek. És egy további hazug hír, hogy holnap (pénteken) Prága karaténba kerül. Ez nem igaz" - olvasható Babis Twitter-bejegyzésében.

Csehországban szerda óta szünetel a tanítás az összes iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. Robert Plaga oktatásügyi miniszter a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az oktatási szünet nagy valószínűséggel legalább egy hónapos lesz.

A cseh parlament alsóháza, a képviselőház szerdán úgy döntött, hogy idő előtt befejezi mostani ülésszakát.

A kormány döntése alapján kedd óta nem játszik számos színház, zárva vannak a múzeumok, kulturális központok, és üres lelátók előtt zajlanak a korábban sok ezer embert megmozgató futball- és jégkorong-mérkőzések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.