Világgazdaság

Egyre súlyosabb a mozdonyvezetőhiány Németországban

Egyre nehezebben találnak mozdonyvezetőket a német vasúttársaságok, miközben az utasok száma az év elején bevezetett adócsökkentés révén tovább emelkedik.

2020.02.17 23:30MTI

A vasúti közlekedésben tevékenykedő cégek országos érdekképviseletének (Allianz pro Schiene) hétfőn ismertetett adatai szerint az egy évvel korábbi 28-ról 25-re süllyedt a 100 meghirdetett mozdonyvezetői állásra jutó álláskereső mozdonyvezetők száma.

Ez azt jelenti, hogy nehezebb betölteni ezeket az munkahelyeket, mint a beteg-, és az idősápolói, vagy a víz-, és gázvezeték-szerelői állásokat, amelyeknél régóta súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a németországi munkaadók.

Az érdekképviselet szerint nagyobb állami szerepvállalás kell a helyzet javításához. A szövetségi kormány a közúti teherszállítás területén évi 125 millió euróval (42 milliárd forint) támogatja a munkavállalók képzését és továbbképzését, és még a folyami szállítmányozásra is jut évi 2,5 millió euró állami képzési támogatás, a vasúttársaságok viszont egy centet sem kapnak erre a célra - panaszolják.

A legnagyobb német vasúttársaság, a Deutsche Bahn (DB) csak az idén 2300 mozdonyvezető felvételét tervezi, valamennyi területet együttvéve pedig 25 ezer új alkalmazottat állítana munkába. A több mint 300 ezer főt foglalkoztató állami cégnél 2030-ig 170 milliárd eurót fordítanak fejlesztésekre, főként vonalak és pályaudvarok korszerűsítésére és új járművekre. A beruházások egyik fő célja, hogy 2030-ig megduplázzák, hozzávetőleg évi 300 millióra emeljék az utasok számát.

A szövetségi kormány klímavédelmi csomagjának részeként az év elején 19 százalékról 7 százalékra csökkentették a távolsági járatokra szóló vonatjegyek árára rakodó általános forgalmi adót (áfa). Az új rendszer első hónapjában, januárban 12,2 millióan utaztak a DB járatain, ami 10,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 11 millióhoz képest. A vállalat szerint a növekedés az áfacsökkentés mellett a szolgáltatási színvonal javulásának is tulajdonítható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.