Terror

Szíria - Ellenzéki fegyveresek ismét lelőttek egy, a kormányerőkhöz tartozó helikoptert

Az incidens az Aleppó városától nyugatra elterülő vidéken történt.

2020.02.14 17:07MTI

Szíriai ellenzéki fegyveresek ismét lelőttek egy, a kormányerőkhöz tartozó helikoptert a felkelők utolsó bástyájának számító Idlíb tartományban, amelynek ellenőrzéséért Damaszkusz offenzívát folytat - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

Az incidens az Aleppó városától nyugatra elterülő vidéken történt. Áldozatokról egyelőre nincs információ, és ezúttal sem tisztázott, hogy pontosan melyik fegyveres csoport lőtte le a helikoptert.

A beszámoló szerint a légi jármű Aleppó központjának közeléből szállt fel, és az ellenséges vonalak felé tartott, amikor Kuptan el-Dzsebel településnél találat érte, füstölni kezdett, majd lezuhant.

Az Anadolu egy meg nem nevezett lázadócsoport légi megfigyelőállására hivatkozva azt írta, hogy a szíriai kormányerők egy másik harci gépe, amely Hama város katonai repülőteréről szállt fel, a helikopter lelövésének hírére visszatért a légi bázisra.

Az idlíbi ellenzéki fegyveresek először kedden szedték le a damaszkuszi hadsereg egyik helikopterét, akkor a Szerakab településtől nyugatra húzódó frontvonalnál. A gépen tartózkodó három ember életét vesztette.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát a felkelők kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Idlíb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul az elmúlt hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

A kormánycsapatok első helikopterét azt követően lőtték le, hogy a szíriai kormányerők és a török hadsereg között az utóbbi másfél hétben kétszer is heves harcok törtek ki Idlíbben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette: Törökország eltökélt abban, hogy február végéig visszaszorítsa Idlíbben az előrenyomuló kormányerőket a korábbi demarkációs vonalat jelentő török megfigyelőpontok mögé. A török államfő mindazonáltal azt is jelezte, hogy az Ankara által támogatott szíriai fegyveres csoportok ellen szintén "kompromisszum nélkül" fel fognak lépni, amennyiben kifogási alapot teremtenek a kormányerők támadásaihoz.

Törökország folyamatosan küldi a katonai erősítést a térségbe, valamint a határsávba, amivel a védelmi minisztérium korábbi közlése szerint a 12 török megfigyelőállás biztonságának szavatolása és az összecsapások leállítása a célja. Pénteken tarackok és páncélkocsik érkeztek az Idlíbbel szomszédos, dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli körzetébe.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet pénteken bejelentette, hogy a szíriai hadsereg újabb katonai támaszpontot vont ellenőrzése alá pénteken Aleppó tartomány nyugati részén, a nemrég visszafoglalt, stratégiai fontosságú M5-ös autópályához közel. Az Aleppó városától 12 kilométerre lévő, Umm esz-Szugra melletti bázist a kormányerők hét év után foglalták vissza a lázadóktól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.