USA

Ordítozott egy riporterrel, botrányba fulladt Pompeo interjúja

Megszakította az interjút és durván kiosztott egy rádióriportert Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután az rákérdezett a visszahívott ukrajnai nagykövet ügyére.

2020.01.25 19:12ma.hu

Mary Louise Kelly, az NPR amerikai közszolgálati rádió riporternője az egyik leghallgatottabb, All Things Considered című műsorban arról kérdezte Pompeót, hogy bocsánattal tartozik-e Marie Yovanovitch volt kijevi nagykövetnek, akit tavaly májusban hirtelen hazarendelt Donald Trump amerikai elnöké.

A diplomatának azért kellett hazatérnie, mert aggodalmát fejezte ki a Fehér Ház azon szándéka miatt, hogy nyomást gyakorol Kijevre a demokrata párti rivális, Joe Biden és fia elleni nyomozás megindításáért. A nagykövet hazarendelése egyik kulcsfontosságú momentuma az elnök ellen folyó szenátusi alkotmányos vádeljárásnak (impeachment).

Pompeo ráförmedt a riporterre, mondván, abba egyezett bele, hogy csak Iránról lesz szó az interjúban. Kelly azonban erősködött, azt mondta, a külügyminiszter embereivel abban állapodott meg, hogy Ukrajnáról is kérdezhet. Egy újabb, Ukrajnára vonatkozó kérdés után Pompeo megszakította az interjút.

Kelly később elmondta, hogy miután kikapcsolták a mikrofont, Pompeo saját szobájában ordítozott vele, és a szidalmazás legalább olyan sokáig tartott, mint a kilencperces interjú.

"Azt firtatta, ki a f.szt érdekel Amerikában Ukrajna?" - mondta Kelly.

Megkérdezte tőle, hogy tudja-e egyáltalán, hol van Ukrajna? Az igenlő válasz után megparancsolta alkalmazottainak, hogy hozzanak a szobájába egy világtérképet, Kelly pedig mutassa meg rajta Ukrajnát. Miután megtette, kurtán azt vágta a fejéhez, hogy "az emberek még hallani fognak" a történtekről.

Szócsatájuknak különös színt ad az, hogy Mike Pompeo a jövő héten Kijevbe látogat, ahol - washingtoni tájékoztatás szerint - Ukrajna szuverenitásának és területi sérthetetlenségének amerikai támogatásáról tárgyal a kijevi vezetőkkel.

A Donald Trump elleni szenátusi alkotmányos vádeljárásban központi szerepe van Ukrajnának, az egyik vádpont ugyanis az, hogy az elnök visszaélt hivatali tisztségével, amikor tavaly júliusban telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és arra kérte, járjon utána a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden volt alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek.

A demokrata törvényhozók azzal vádolják Trumpot, hogy az Ukrajnának megszavazott katonai segély visszatartásával gyakorolt nyomást Zelenszkijre. A másik vádpont szerint akadályozta a kongresszust az impeachment lefolytatásában azzal, hogy nem volt hajlandó az erről szóló dokumentumokat átadni a törvényhozásnak, továbbá megtiltotta a kormányzat egyes tisztségviselőinek a részvételt a képviselőházi bizottságok előtti meghallgatásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.