Kínaiak mindhárman

Koronavírus - Jól van a három franciaországi beteg

Jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három fertőzött ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi.

2020.01.25 16:18MTI

Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból - jelentette szombaton a francia közrádió.

A francia egészségügyi minisztérium péntek este megerősítette, hogy három megbetegedést regisztráltak Franciaországban, amely eddig az egyetlen fertőzéssel érintett ország Európában.

A három beteget Bordeaux-ban és Párizsban kezelik kórházban, mégpedig elkülönítve, mindhárman jól vannak - közölte szombat délután a párizsi Bichat kórház virológiai osztálya.

A bordeaux-i fertőzött egy 48 éves kínai származású, francia állampolgárságú férfi, aki bortermelőként január elején hivatalos úton járt Vuhanban, ahonnan szerdán tért haza Bordeaux-ba, Párizson keresztül.

A férfi csütörtökön jelentkezett az SOS Médecins orvosi rendelőben köhögési és lázas tünetekkel. Másnap megerősítették, hogy koronavírus fertőzte meg. A hatóságok felvették a kapcsolatot azzal a tucatnyi emberrel, akikkel a férfi hazaérkezése óta érintkezett, és ellátják őket a megfelelő tanácsokkal. A hatóságok azt javasolják, hogy naponta többször mérjék meg a testhőmérsékletüket, és láz vagy egyéb tünetek (köhögés, légzési problémák) jelentkezése esetén ne induljanak el a kórházba, hanem hívják közvetlenül a mentőket.

A Párizsban elkülönítve kezelt fertőzöttek a Franceinfo hírrádió értesülése szerint kínaiak. Egy házaspárról van szó, amely ugyancsak Vuhanból érkezett.

"A járványt úgy kell kezelni, mint egy tűzvészt, nagyon hamar megtalálni a fészkét, és a lehető leggyorsabban körbezárni" - mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter. Szerinte a lappangási idő 7-12 nap lehet.

"Minden olyan embert, aki közvetlen kapcsolatba került ezekkel a betegekkel, felkeresünk. Az egészségügyi hatóságok ellátják őket ajánlatokkal a vírus terjedésének korlátozására" - hangsúlyozta a miniszter.

Más európai országokkal ellentétben Franciaországban - az egészségügyi tanácsokat tartalmazó plakátok kifüggesztésén kívül - semmilyen ellenőrző intézkedést nem léptetettek életbe a repülőtereken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.