Tűzvész

Végre esik az eső, pocsolyákba ugrálnak örömükben az ausztrál tűzoltók

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália bozóttüzek pusztította keleti részén.

2020.01.17 16:38MTI

A régóta várt eső nagy segítség a tűzfészkek ellenőrzés alá vonásában: a tavaly szeptember óta tartó tűzvész lángjai Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben eddig 29-en haltak meg.

A kontinensen az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és a szezonális bozóttüzek mellett súlyosbító tényező a klímaváltozás okozta felmelegedés is.

A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett a turizmusban. Pénteken viszont tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legnagyobb lángok közelében.

"Az elmúlt 24 órában a tűzvész érintette területek legnagyobb részén eső esett, ami nagyszerű hír! Szorítunk azért, hogy ez folytatódjon a következő napokban is" – írták Twitteren Új-Dél-Wales állam tűzoltói.

Helyi idő szerint csütörtök reggel még 82 helyen égtek tüzek az államban, ezek közül még 30-at kell a tűzoltók ellenőrzése alá vonni. Egy másik tweetben egy fotót osztottak meg a egy üzenőtábláról: "Mindjárt jövök – kint ugrálok a pocsolyákban!!”

Új-Dél-Walesen kívül a szomszédos Victoria államban, és a Kenguru-szigeten is többtucatnyi tűz ég -  Ausztrália második legnagyobb szigetére viszont nem érkezett csapadék. A lángok itt komoly károkat okoztak a kivételes gazdagságú növény- és állatvilágban, odaveszett a koalák nagy többsége, és a populációjukat is teljes kihalás fenyegeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.