Mount Everest

Öten megpróbálnak valamit, ami 27 éve senkinek sem sikerült

Öten próbálnak meg feljutni a következő napokban a Mount Everest (Csomolungma) csúcsára, hogy dacolva a szélsőséges hideggel, az erős szelekkel, valamint a hó- és jégakadályokkal, 27 év után először hódítsák meg a világ legmagasabb hegycsúcsát a téli szezonban.

2020.01.15 17:56MTI

A nepáli turisztikai minisztérium szerint a hegymászók, akik közül hárman Spanyolországból, ketten pedig Németországból érkeztek, már az alaptábor területén várják, hogy az időjárási viszonyok kedvezőbbre forduljanak.

Az ötfős csoporthoz várhatóan nepáli hegyi vezetők is csatlakoznak, de hogy pontosan hányan, arról még nem született döntés.

Noha semmi sem tiltja a hegymászóknak, hogy télvíz idején vágjanak neki a Mount Everestnek, eddig csupán maroknyi embernek sikerült az év ezen szakaszában meghódítania a 8850 méter magasan lévő csúcsot: először 1980-ban, legutóbb pedig 1993-ban.

A tavaszi mászóidény áprilistól május végéig tart, utána az időjárási viszonyok már nem kedvezőek. A csúcshódításra is csupán néhány kedvező alkalom szokott kínálkozni májusban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.