Ukrán utasszállító

Az iráni légvédelem lőhette le rakétával az ukrán gépet

Az utasszállító valamennyi utasa és személyzete életét vesztette.

2020.01.09 19:31ma.hu

Az amerikai sajtóban csütörtökön arról jelentek meg - meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó - információk, hogy az ukrán légitársaság gépét az iráni légvédelem lőtte le rakétával, tévedésből. Ez az információ először egy jordániai lapban jelent meg, a gép lezuhanása után pár órával.

A baleset nem sokkal azután történt, hogy Irán két amerikai bázisra is rakétatámadást mért arra válaszul, hogy korábban egy amerikai drón megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokát.

A szerdai repülőszerencsétlenségben összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. A MAU - teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága - Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a balesetet. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Irán korábban tagadta, hogy ők lőtték volna le - akár direkt, akár véletlenül - az Ukraine International Airlines Kijevbe induló járatát.

Azonban a helyszínen állítólag Tor típusú orosz gyártmányú légvédelmi rakéta maradványaira bukkantak.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a nap folyamán közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott. Ezek között sorolta fel a rakétabecsapódást - amit okozhatott egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta, mivel interneten megjelent információk alapján ilyen típusú rakéta maradványait találták meg a katasztrófa közelében -, a gép ütközését drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten. Tor típusú légvédelmi rakétarendszereket korábban a Szovjetunió, majd Oroszország gyártott.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt írta, hogy mintegy harminc darab ilyen típusú rakétarendszert adott el Oroszország Iránnak a 2000-es években.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.