Konfliktus

Óriási a torlódás a légtérben Irán felett

Számos járat biztonsági okokból nem érinti az iraki és az iráni légteret.

2020.01.09 11:11ma.hu

Azok után, hogy eddig tisztázatlan körülmények miatt felrobbant a levegőben a Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép Irán légterében, sok ország repülőgépei biztonsági okokból nem érintik az iraki és az iráni légteret, a Dubajba közlekedő járatok Szaúd-Arábia felől közelítik meg az úti célt. A legvalószínűbb feltételezések szerint Irán légvédelme lőtte le a repülőt, folyamatosan kerülnek elő a bizonyítékok.

Jól látszik a repülőgépek útvonalát nyomon követő radarképen, hogy bizonyos légitársaságok járatai elkerüli Iránt. A Wizz Air, az Air France francia, a Lufthansa német, az Aeroflot orosz és az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság is felfüggesztette szerdán a közel-keleti térséget érintő járatait azt követően, hogy Irán rakétacsapásokat mért az Irakban állomásozó amerikai erőkre. Az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság közölte, hogy törölte bagdadi járatait, figyeli helyzet alakulását, szoros együttműködésben a térségbeli országok hatóságaival. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) az iráni rakétatámadás miatt pedig már korábban megtiltotta az amerikai légi járatok közlekedését az iraki és az iráni légtérben, valamint a Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl térségében.

Míg némely arab járatok egyáltalán nem így tettek, ezért meggondolandó, hogy azokkal utazzon el az ember. Ilyen repülő társaság például a Qatar Airways.

A felvételen jól látható, ahogy az Iránt elkerülő járatok összetömörültek a légtérben


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.