Japán

'Brutálisan kegyetlenül' bántak vele - állítja az előkerült Nissan-vezér

Ártatlanságát hangoztatta szerdán Carlos Ghosn, a Nissan autóipari konszern sikkasztással vádolt korábbi vezetője, aki két hete szökött Libanonba tokiói házi őrizetéből, és azóta most először jelent meg a nyilvánosság előtt.

2020.01.08 18:36MTI

Bejrúti sajtótájékoztatóján Ghosn kijelentette, hogy "brutálisan, kegyetlenül" bánt vele a japán ügyészség, és előre bűnösként könyvelték el alaptalan vádakra hivatkozva, így nem volt más választása, mint elhagyni az országot.

Mint mondta, fogva tartásának körülményei az emberi jogok "megcsúfolásával" értek fel, állítása szerint a vádhatóság azzal fenyegette, hogy amennyiben nem vallja bűnösnek magát, eljárást indítanak egyes családtagjai ellen.

Kiemelte, nem azért állt ki az újságírók elé, hogy beszámoljon a szökésének részleteiről, erről nem fog mondani semmit.

Ghosn a múlt héten szökött meg tokiói házi őrizetéből, és Törökországon át Libanonba utazott. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg.

Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elfogatóparancsot adott ki ellene, amelyet Bejrútban megkaptak az illetékes belügyi hatóságok, és továbbították a bíróságnak. Intézkedés egyelőre nem történt. Tokió és Bejrút között nincs kiadatási egyezmény, és Libanon általában nem adja ki állampolgárait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.