Tragédia

Jelentkeztek a német állatkerti tűzvész okozói a rendőrségen

Három nő ellen indult vizsgálat az újévkor Krefeld állatkertjében pusztító tűzvész miatt, az önként jelentkező nők kínai kívánságlámpásokat eregettek szilveszterkor, s vélhetőleg attól lobbant lángra a majomház.

2020.01.02 14:58MTI

A tűzben a krefeldi állatkert majomháza teljes egészében leégett, több mint harminc állat pusztult el, köztük csimpánzok, orángutánok és két idősebb gorilla is.

A tűzeset előtt röviddel a helyiek repülő lámpásokat láttak a környéken, az állatkert parkolójában pedig három ilyen, a tűzveszély miatt Németországban is tiltott eszközre bukkantak rendőrök - közölték egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató után három nő, egy hatvanéves anya és felnőtt lányai önként jelentkeztek a rendőrségen. Vallomásuk nyomán vizsgálat indult ellenük gondatlan tűzokozásért. A bűncselekmény miatt akár öt év szabadságvesztéssel sújthatják az elkövetőket.

A helyi bűnügyi rendőrség vezetője, Gerd Hoppmann elmondta, hogy a nők öt lámpást rendeltek interneten, és azt állították, nem tudták, hogy Németországban illegális a használatuk. A termékek csomagolásán sem hívta fel semmi a figyelmet, hogy tilos lenne használni őket Németországban.

Hoppmann hozzáfűzte, hogy a nők "teljesen normális emberek" benyomását keltették benne, akik "okosnak és készségesnek tűntek", és szerinte bátor dolog volt tőlük, hogy jelentkeztek, és megkímélték a hatóságokat egy bonyolult nyomozástól. Mint megjegyezte, a nők félnek tőle, hogy megtorlás éri őket.

A kínai eredetű kívánságlámpások forgalmazása és használata Németország legtöbb tartományában 2009 óta tilos. A nyílt lánggal működő kis hőlégballonok útja a felemelkedés után teljességgel ellenőrizhetetlen, és repülés közben bármikor gyúlékony anyagba - így épületek tetőszerkezetébe - ütközhetnek és tüzet okozhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.