Évszázados hagyomány

1803 óta először nem lesz karácsonyi mise a Notre Dame-ban

Idén nem lesz karácsonyi mise a párizsi székesegyházban, a hívek a Louvre múzeumhoz közeli Saint-Germain-l'Auxerrois-templomban vagy a Luxemburg park melletti Saint-Sulpice-templomban vehetnek részt ünnepi istentiszteleten.

2019.12.23 17:28MTI

A gótikus székesegyház április 15-én égett le, még nem fejeződtek be az ingataggá vált épületrészek megerősítési munkálatai és a terület szennyezőanyagoktól, köztük az egészségre ártalmas ólomtól való megtisztításával sem végeztek.

A 850 éves katedrálisban 1803 óta eddig minden évben megtartották a karácsonyi misét, még a náci megszállás idején is.

Michel Aupetit párizsi érsek elmondta a Le Parisien című lapnak, hogy a Notre-Dame évente 14 millió látogatót vonz, többet, mint a Louvre. Szerinte az emberek azért keresik fel a székesegyházat, mert élettel teli, s mint mondta, alig várja, hogy visszatérjen a régi állapot.

Emmanuel Macron francia elnök 2024-re ígérte az áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott székesegyház újjáépítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.