Bűnügy

Megölt és feldarabolt két nőt, kivégezték a fehérorosz férfit

A férfi a per során azt állította, a nők ki akarták rabolni, önvédelemből gyilkolt.

2019.12.20 15:51MTI

Fehéroroszországban kivégeztek egy halálra ítélt férfit, aki két nőt megölt és feldarabolt - jelentette pénteken egy független fehérorosz hetilap.

Fehéroroszország az egyetlen európai ország, amelyben még végrehajtanak halálos ítéleteket.

A 37 éves Aljakszandr Oszipovics babrujszki lakost kedden végezték ki - olvasható a Kamercijni Kurjer című újságban, amely a helyi ügyészség egyik ügyészére, Olha Ivanovára hivatkozott.

A Vjaszna fehérorosz emberi jogi szervezet szerint Oszipovics 2018-ban ismerkedett meg két fiatal nővel egy bárban, és meghívta őket a lakására. Miután valamin összevitatkoztak, a férfi 77 késszúrással megölte az egyik, 16 késszúrással a másik nőt, majd feldarabolta áldozatait, és megpróbálta elrejteni a maradványokat. A rendőrség ezután vette őt őrizetbe.

Pere során Oszipovics, akit testi sértés miatt már többször elítéltek, azt állította, hogy a nők ki akarták rabolni, és önvédelemből gyilkolt.

A kivégzést elítélte az Európa Tanács. "Felszólítjuk Fehéroroszországot, hogy szüntesse meg a halálbüntetést, vagy legalább rendeljen el moratóriumot a végrehajtására. A halál nem igazságszolgáltatás" - írta a Twitteren az Európa Tanács kommunikációs igazgatója, Daniel Höltgen.

A Fehéroroszországot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka elnök november kijelentette, hogy a halálbüntetést országában csak népszavazással lehet eltörölni.

Fehéroroszországban a legnagyobb titokban hajtják végre a kivégzéseket, a lőfegyver által végrehajtott végrehajtás napját nem hozzák nyilvánosságra, a kivégzettek holttestét nem adják ki a családnak, és semmilyen információt nem adnak a temetési helyéről.

2016-ban az Európai Unió feloldotta a volt szovjet köztársaság ellen kiszabott büntetőintézkedései nagy részét, hogy az országot az emberi jogok tiszteletben tartására bátorítsa. Egy emberi jogi szervezet szerint a világ országainak háromnegyedében eltörölték a halálbüntetést, vagy felfüggesztették a végrehajtását.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.