Földmozgás

Több embert őrizetbe vettek az albániai földrengés miatt

Kilenc embert őrizetbe vettek és másik nyolc után körözést adtak ki az albániai hatóságok az 51 életet követelő november 26-i 6,4-es erősségű földrengéssel kapcsolatban.

2019.12.15 10:32ma.hu

Az összedőlt épületek épületbiztonsági előírásainak megszegése miatt gyilkosság, illetve hivatali visszaélés gyanújával vetek őrizetbe kilenc embert és másik nyolc után körözést adtak ki - közölte az albán rendőrség.

A jelentős károkkal is járó földrengést követően az albán hatóságok egy különleges nyomozói csoportot bíztak meg a szerencsétlenségben megrongálódott házak állapotának felmérésével.

Az ügyészség és a rendőrség szerint a károkat szenvedett ingatlanok építésekor figyelmen kívül hagyták az előírások és egyéb szabványokat.

Az albán rendőrség szerint a körözött személyek közül egyesek röviddel a földrengést követően feltehetőleg elhagyták az országot.

A tájékoztatás szerint a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett személyek közül ketten két durresi szálloda tulajdonosai. A hotelek összeomlottak a földrengésben, összesen négy ember életét oltva ki. Egy harmadik gyanúsított személy egy rendőrségi üdülő menedzsere. Ebben a létesítményben egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő vesztette életét a romok alatt.

November végi hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a földrengésben. Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát. A halottak mellett mintegy kétezren megsérültek.

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát. Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat figyelmen kívül hagyó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.