Oroszország

Tűz ütött ki az egyetlen orosz repülőgép-hordozón, sérültek

Javítás közben tűz ütött ki az orosz hadiflotta egyetlen repülőgép-hordozóján, az Admiral Kuznyecov nehézcirkálón csütörtökön Murmanszkban, legkevesebb hatan megsérültek.

2019.12.12 11:56MTI

A tűz hírügynökségi jelentések szerint a felső fedélzet első energiarekeszében keletkezett, és a lángok hegesztési biztonsági előírások megszegése miatt harapózhattak el mintegy 600 négyzetméteren. A dízelolaj és kábelek égése okozta sűrű füst akadályozza a tűzoltókat abban, hogy eljussanak a tűzfészekhez.

A sérültek többsége füstmérgezést kapott. Egyikük fejsérülést szenvedett, állapota súlyos. Egymásnak ellentmondó híradások szerint a baleset következtében két vagy három ember el is tűnhetett. A tűz kitörésekor mintegy 400 munkás tartózkodott a fedélzeten, mindannyiukat evakuálták.

Nem ez az első baleset az Admiral Kuznyecov felújítása során: tavaly október végén Murmanszkban elsüllyedt a világ egyik legnagyobb, PD-50-es típusú úszódokkja, amelyben éppen a nehézcirkálót javították. A szerencsétlenségben négy ember megsérült, egynek pedig nyoma veszett.

A hadihajó éppen távozott a dokkból, amikor áramkimaradás történt, és a svéd építésű PD-50-es ciszternái megteltek vízzel. A baleset idején mintegy 60 munkás tartózkodott az úszódokkon. Öten közülük a vízbe estek, négyüket sikerült kimenteni. Ledőlt két toronydaru is, egyikük megrongálta a repülőgép-hordozó felszállópályáját.

A nehézcirkálót 1985-ben bocsátották vízre, és 1990-ben állították hadrendbe. A hadihajó 305 méter hosszú, repülőfedélzetének szélessége 72 méter, teljes vízkiszorítása 59 ezer tonna. A járművet Granyit típusú manőverező robotrepülőgépekkel fegyverezték fel, amelyeket 12, a hajó orr-részében, a fedélzet alatt található indítóállásról lőnek ki,

A hajó 30 MiG-29K/KUB és Szu-33-as típusú harci repülőgépet, továbbá Ka-52K típusú csapásmérő, valamint Ka-27 és Ka-29 tengeralattjáró-elhárító helikopterek szállítására alkalmas. A nyugati szaksajtó által elavultnak tartott Admiral Kuznyecov részt vett a szíriai hadműveletben, ahol két repülőgépet veszített a fedélzeti fékezőrendszer meghibásodása miatt.

A nehézcirkáló 2017-ben elkezdett, és a tervek szerint legalább 2020-ig tartó felújítása 40 milliárd rubelbe (187 milliárd forint) kerül. A hajó összes elektromechanikus berendezését átszerelik, beleértve a hajtóművet is. Korszerűsítik az Admiral Kuznyecov légierőt kiszolgáló rendszerét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.