Illegális bevándorlás

Szakértők: az ISIS Európába visszatoloncolt katonái 'kiélesített kézigránátok'

Rendkívül nagy biztonsági kockázatot jelentenek ezek az emberek.

2019.11.25 07:30MTI

Az Iszlám Állam (ISIS) európai katonái, akiket visszatoloncolnak szülőhazájukba, rendkívül nagy biztonsági kockázatot jelentenek - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában vasárnap.

Horváth József úgy fogalmazott, hogy ezek az emberek azok után, amin átmentek, szinte "kiélesített kézigránátként" viselkednek. A migráció pedig ezenfelül is sok biztonsági problémát vet fel: Svédországban a közép-afrikai és albán bandák háborúkat vívnak a terület felosztásáért - jegyezte meg a szakember.

Hozzátette: a földközi-tengeri útvonal egyre nehezebben járható, ezért egyre többen a Balkán felé indulnak és Magyarország Horvátország déli határainál jelennek meg. Ez versenyfutás az idővel, a migránsok igyekeznek bejutni Európába, mielőtt az ajtók záródnának.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint célszerű lenne kettéválasztani az emberi jogi aggodalmakat, elveket és a stratégiai érdekeket, például Törökországgal kapcsolatban. A világ legnagyobb demokráciája, az Egyesült Államok is évtizedek óta szövetségese Szaúd-Arábiának - mondta.

A szakember arra is figyelmeztetett: az etnikai, genetikai alapú megkülönböztetés rasszizmus, az viszont nem, ha civilizációs jellemzők alapján kezelnek embercsoportokat, hiszen vannak, akik más kontinensekről az erőszak kultúráját hozzák magukkal Európába.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.