Voksolás

Romániai elnökválasztás - Újabb részvételi rekordot dönt a román diaszpóra

A magyarok közül kevesen voksolnak.

2019.11.24 18:50MTI

A magyarok tüntető távolmaradása és a román diaszpóra újabb részvételi rekordot döntő erődemonstrációja közepette zajlik vasárnap a romániai elnökválasztás második fordulója, amelyen eldől, hogy az újabb mandátumra pályázó jobboldali Klaus Iohannis államfő vagy Viorica Dancila szociáldemokrata exminiszterelnök lesz-e Románia elnöke a következő öt évben.

A péntek óta voksoló, külföldön élő román állampolgárok részvétele már román idő szerint délután öt órakor meghaladta a két héttel korábbi első fordulóban mért 675 ezres részvételt, este hétkor pedig a 850 ezret. A hírtelevíziók már azt találgatják, hogy számuk vajon csak megközelíti vagy meg is haladja a nap végéig az egymilliót.

Ezzel szemben a Székelyföldön a részvétel fele az országos átlagnak, és a sereghajtó megyék (Hargita, Kovászna, Szatmár, majd egy moldvai kivétel után a hátulról ötödik Maros) nagyjából a magyar lakosság arányának sorrendjében követik egymást.

A hazai részvétel két órával az urnazárás előtt, helyi idő szerint este hét órakor haladta meg a két héttel korábbi első forduló 47 százalékos részvételi adatát, ehhez képest a magyar többségű Hargita megyében a jogosultak alig 21 százaléka, Kovászna megyében pedig 24 százalékuk járult az urnákhoz.

A szavazás mindenütt helyi idő szerint 21 (magyar idő szerint 20) órakor ér véget. A romániai voksolás végén közzéteszik a közvélemény-kutató cégek által készített exit-poll becsléseket, a központi választási bizottság honlapján valós időben követhető szavazatszámlálás pedig feltehetően már éjfél előtt biztos választ adhat arra a kérdésre, hogy ki lesz Románia elnöke a következő öt évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.