Oroszország

Beperelte az orosz elnököt Alekszej Navalnij alapítványa

Az emberi jogok megvédésében való passzivitás címén nyújtott be keresetet Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen egy moszkvai kerületi bíróságon csütörtökön Alekszej Navalnij ellenzéki politikus Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK).

2019.11.22 00:30MTI

A bíróság iktatta a keresetet, de az ügyrendbe vételéről még nem döntött.

Keresetében Navalnij és 13 társa az állítja, hogy megsértik jogaikat az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK) nyomozói, akik részesei az alapítvány ellen pénzmosás címen indított eljárásnak. Az indítványozók azt kérik a bíróságtól: nyilvánítsa törvénysértőnek az elnök tétlenségét és kötelezze Putyint a jogaik megvédésére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön úgy vélekedett, hogy korai még az ügyet kommentálni, amelyet az elnöki hivatal ügyvédjei majd csak akkor fognak tanulmányozni, ha a bírósági ügyrendbe veszi.

Az SZK augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellen egymilliárd rubel értékű pénzmosás címén. Az FBK irodáiban azóta országszerte többször is házkutatást tartottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.