Szíria

Hollandiának haza kell szállítania állampolgárai gyerekeit

Egy bírósági ítélet értelmében.

2019.11.12 05:30MTI

Hollandiának segítenie kell állampolgárai gyerekeinek hazaszállítását Szíriából, az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozott anyákat ugyanakkor nem kell visszafogadnia az országnak - mondta ki egy hágai bíróság hétfőn.

Huszonhárom nő jogi képviselője fordult törvényszékhez az ügyben, azt kérvén, hogy rendeljék el ügyfeleik és összesen ötvenhat gyerekük hazaszállítását az észak-szíriai táborokból, ahol jelenleg "siralmas körülmények között" élnek.

Hans Vetter bíró leszögezte, hogy az államnak mindent meg kell tennie a 12 éven aluli gyerekek repatriálása érdekében.

"A gyerekek is áldozatok, nem tehetők felelőssé a szüleik tetteiért, akármennyire is súlyosak azok. Ezek a nők azonban tisztában voltak a cselekedeteik súlyával, ezért bíróság elé kell állítani őket" - hangsúlyozta.

A hágai kormány azon az állásponton van, hogy túl veszélyes lenne tisztségviselőket küldeni a területre az érintettek hazaszállítása céljából.

A szíriai kurd erők által ellenőrzött al-Hol táborban nagyjából 68 ezren tartózkodnak, nagy többségüket az Iszlám Állam volt harcosai, illetve az ő családtagjaik teszik ki.

Titkosszolgálati információk szerint a térségben ötvenöt holland származású vagy kötődésű dzsihadistáról, valamint legalább kilencven gyerekről tudni.

A holland hatóságok egy 2017-es törvény alapján eddig tizenegy dzsihadistát fosztottak meg állampolgárságától, és mintegy száz másik esetben ugyanezt mérlegelik.

Eközben a holland és a belga rendőrség egy közös műveletben őrizetbe vett hat embert terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban - jelentette hétfőn a helyi sajtó.

A gyanúsítottak alapítványt hoztak létre a háború áldozatainak megsegítésére, így gyűjtöttek pénzt, az ügyészség tájékoztatása szerint csak Hollandiában legalább 200 ezer eurót (csaknem 67 millió forintot). Az érintettek 2013 és 2014 között Törökországban és Szíriában adhattak át pénzeket az Iszlám Állam, valamint ahhoz köthető csoportosulások harcosainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.