Hadsereg

Mark Milley: 500-600 amerikai katona marad Szíriában

Hogy harcoljanak az Iszlám Állam ellen.

2019.11.10 19:51MTI

Mintegy 500-600 amerikai katona marad Szíriában, hogy harcoljon az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője vasárnap az ABC televízióban.

A tábornok a televízió Ez a hét című vasárnapi heti politikai vitaműsorában leszögezte: a létszámnövelésre azért van szükség, mert muszáj "nyomást gyakorolni" az Iszlám Államnak még a térségben lévő dzsihadistáira. "Ha ezt nem tennénk, akkor a terrorszervezet ismét megerősödhetne" - fogalmazott.

Mark Milley a műsorvezető kérdésére nem kívánta pontosítani, hogy hány amerikai katona lesz a térségben. Mint mondta: a csapatok létszámáról még nincs végleges döntés, egyelőre folyik a szíriai helyzet értékelése.

Szavaiból nem derült ki az sem, hogy a mintegy 500 vagy - ahogyan fogalmazott - "talán 600" fős létszámba beszámít-e a dél-szíriai Al-Tanfban állomásozó mintegy 200 amerikai katona, vagy ezen kívül növelik-e a csapatlétszámot.

Donald Trump amerikai elnök október végén hagyta jóvá a Szíriában tartózkodó amerikai csapatok létszámának növelését annak érdekében, hogy biztosítsák a kelet-szíriai olajmezők védelmét. Trump akkor felvetette azt is, hogy amerikai olajvállalatok vehetnék át a jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd haderő ellenőrzése alatt álló lelőhelyek üzemeltetését. A Pentagon szóvivője, Jonathan Hoffman csütörtökön azt jelentette be, hogy az északkelet-szíriai olajmezőkből származó bevételeket az SDF kapja, nem az Egyesült Államok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.