ENSZ-külpoltika

Megválasztották a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség új vezetőjét

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 1957-ben jött létre; feladata, hogy világszerte ellenőrizze az atomkutatási programokat, illetve a nukleáris energia békés felhasználását.

2019.10.31 02:22MTI

Rafael Grossi argentin diplomatát választották a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatójává - közölték kedden a szervezethez akkreditált diplomaták.

A NAÜ élére azért kellett új vezetőt választani, mert júliusban a hivatalban lévő főigazgató, Amano Jukija meghalt.

Grossira a szervezet által közölt információk szerint a Kormányzótanács 35 tagjából 20 szavazott, míg ellenfele, a vezetői feladatok ideiglenes ellátásával megbízott román Cornel Feruta 14 szavazatot kapott.

Grossi az első dél-amerikai, aki betölti a NAÜ vezetői posztját. A diplomata 1961-ben született Buenos Airesben; 2013 óta képviseli hazáját Bécsben az ENSZ-központban. Szeptemberben egy interjúban azt mondta, hogy következetes és tisztességes magatartást fog tanúsítani Iránnal szemben, és a felek között őszinte, hátsó szándék nélküli közvetítő szerepet kíván betölteni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 1957-ben jött létre; feladata, hogy világszerte ellenőrizze az atomkutatási programokat, illetve a nukleáris energia békés felhasználását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.