Terror

Beismerő vallomást tett a hallei lövöldözés gyanúsítottja

Német hírportálok pénteki beszámolója szerint beismerő vallomást tett a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés gyanúsítottja.

2019.10.11 17:24MTI

A 27 éves német állampolgár az előzetes letartóztatását elrendelő karlsruhei szövetségi legfőbb bíróságon tett vallomásában elismerte, hogy antiszemita indíttatásból meg akarta támadni Halle zsinagógáját a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja - jóm-kipúr - alkalmából tartott szertartás alatt.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Stephan B. néven azonosított férfi nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Mindezzel kapcsolatban ügyvédje a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta: a gyanúsított vallomásában kifejtette, hogy a támadás "félresikerült".

A szövetségi legfőbb ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket. A férfit kétrendbeli gyilkossággal, kilenc rendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítják. Autójában több lőfegyvert találtak, valamint több robbanószerkezetet, amelyekhez összesen négy kilogramm robbanószert használtak fel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.