Migráció

Menekültáradattal fenyegeti az Európai Uniót a török elnök

Recep Tayyip Erdogan azt mondta, 3,6 millió szíriai menekültet küld országából Európába, amennyiben az unió megszállásnak próbálja minősíteni a szerdán Északkelet-Szíriában megkezdett török hadműveletet.

2019.10.10 14:06MTI

Erdogan elnök úgy fogalmazott: Ankarának könnyű a dolga, csak megnyitja a kapukat. A török államfő egyúttal kijelentette: Brüsszel térjen magához.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán arra szólította fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az offenzívát.

Törökország azért indított katonai beavatkozást Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre, mert terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely 480 kilométer hosszan tartja ellenőrzése alatt a határ szíriai oldalát. Ankara szerint az YPG a törökországi kurd szakadár fegyveresek, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségese.

Nem sokkal korbban az amerikai elnök a török gazdaság "tönkretételét" helyezte kilátásba, ha - ahogy Donald Trump fogalmazott -, "nem lesznek emberségesek" a szíriai török hadműveletek. Hozzátette ugyanakor, hogy a kurdok "nem segítettek bennünket Normandiánál", ezzel érvelt egyebek között az amerikai elnök arra az újságírói felvetésre, hogy az amerikai csapatok kivonása és ezzel az Iszlám Állam elleni harcban az amerikaiak szövetségeseiként harcoló kurdok cserbenhagyása után az Egyesült Államoknak nehéz lesz szövetségeket kötnie.

"A szövetségek könnyen létrehozhatók" - mondta. Aztán azt hangoztatta, hogy a kurdok "a saját földjükért" és a saját jól megfontolt érdekeik miatt harcoltak együtt az amerikai katonákkal a dzsihadisták ellen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.