Ukrajna

Súlyos testi sértés miatt előzetesbe került egy volt ukrán kormánypárti képviselő

A kijevi Pecserszk kerületi bíróság két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte hétfőn Szerhij Pasinszkij volt parlamenti képviselőt, a nemzetbiztonsági bizottság egykori kormánypárti elnökét, aki ellen súlyos testi sértés miatt indítottak eljárást.

2019.10.07 20:48MTI

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a bíróság részben helybenhagyta az Állami Nyomozó Iroda (DBR) keresetét, amelyben a nyomozók a politikus óvadék letételének lehetősége nélküli letartóztatásba helyezését indítványozták. A határozat teljes szövegét a bíró szerdán teszi közzé.

Pasinszkij még 2016. december 31-én Kijev környékén közúti közlekedési vitába keveredett egy másik autóvezetővel, akit az Arszen Avakov belügyminisztertől ajándékba kapott pisztolyával lábon lőtt.

2017 szeptemberében a főügyészség visszaadta a képviselőnek a tőle elkobzott pisztolyt, és idén áprilisban bűncselekmény hiányában lezárta az ellene folyó nyomozást. Akkor még a Petro Porosenko volt elnök szövetségesének tartott Jurij Lucenko állt a főügyészi hivatal élén.

A lábon lőtt férfi ellen viszont - ügyvédje közlése szerint - tavaly novemberben garázdaság gyanújával eljárást indítottak.

Október 4-én az Állami Nyomozó Iroda sajtószolgálata nyilvánosságra hozta, hogy Pasinszkijt hivatalosan súlyos testi sértéssel gyanúsították meg, amiért 5-től 8 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Pasinszkij az előző parlamenti ciklusban a kisebbik kormánypárt, az Arszenyij Jacenyuk vezette Népi Front frakciójának tagja volt. Közel áll Olekszandr Turcsinov volt ideiglenes elnökhöz, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) korábbi vezetőjéhez. Az utóbbi években az ukrán közéletet meghatározó politikusok közé tartozott. Az idei júliusi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult Zsitomir megye egyik körzetében, de legyőzte őt a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje, így nem került be az új törvényhozásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.