USA

Egy New York-i bíró elrendelte Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg

A bíró visszautasította Donald Trump korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól.

2019.10.07 18:17MTI

Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg.

A bíró visszautasította Donald Trump korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól.

Döntését indokolva Victor Marrero bíró leszögezte: "visszataszító", hogy az elnök mentességre hivatkozik. "A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt" - fogalmazott Marrero.

Donald Trump a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását.

Trump ügyvédjei azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

"A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe" - írta a Twitteren Trump Marrero döntése után. Trump hozzáfűzte: "soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem" - fogalmazott mikroblog-bejegyzésében.

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.