Németország

Merkel: a német egységfolyamat nem ért véget

A német kancellár az újraegyesítés 29. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen szólalt fel Kielben.

2019.10.03 15:16MTI

Németország egységének megteremtése nem egyenlő az államiság egységének helyreállításával, és a németek egysége nem egy elért állapot, hanem egy továbbra is zajló folyamat - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Kielben az újraegyesítés 29. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Ünnepi beszédében kiemelte, hogy az újraegyesített Németország "hihetetlenül sokat ért el", és lakói elégedettebbek az életükkel, mint bármikor az utóbbi 29 évben. Azonban a volt Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén élők többsége másodosztályú állampolgárnak érzi magát, a 40 százalékot sem éri el az újraegyesítést sikeresnek tartók aránya, és 50 százalék alatt van a demokráciával elégedettek aránya.

Ezért a politikában és a társadalomban "mindenkinek meg kell tanulnia megérteni, hogy a keletnémet tartományokban sok embernek miért nem csak pozitív tapasztalat a német egység, és meg kell tanulnunk megérteni, hogy a gazdasági helyzet javulása önmagában nem eredményez azonosulást a demokráciánkkal".

"Meg kell tanulnunk megérteni, milyen lehet, amikor a megosztottság terhét az egyesülés súlya váltja fel" - mondta a kancellár a német politikai és társadalmi élet mintegy 1200 vezető személyisége részvételével tartott ünnepségen.

Hangsúlyozta, hogy a csalódottság "soha nem legitimálhatja mások kirekesztését, fenyegetését vagy megtámadását bőrszínük, vallásuk, nemük vagy szexuális irányultságuk miatt".

Az NDK idején megszokott volt, hogy az emberek minden nehézségért elsősorban az államot hibáztatták és "az úgynevezett eliteket, amelyeknek úgysem lehet hinni". Ez a "kényelmes", az egyént akár a képességeinek korlátosságából fakadó sikertelenség miatti felelősség alól is felmentő gondolkodásmódnak nincs helye a demokráciában, és egész Németországra "nyomorúságot" hozna, ha megerősödne - tette hozzá Angela Merkel.

Kiemelte, hogy a szabadság és a demokrácia mindig együtt jár a felelősségvállalással és a nyílt vitákkal. Ezért nem szabad megengedni, hogy az emberek mindig csak a saját nézeteiket megerősítő véleménybuborékokban mozogjanak, és meg kell akadályozni, hogy a ténynek tartott állítások felülkerekedjenek a tények felett.

Mint mondta, a jelenkor nagy kihívásaival egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni, ezért minden eddiginél fontosabb a "nemzeti helyett globális, és a bezárkózó helyett a világra nyitott" megközelítés, és az, hogy "ne külön-külön, hanem együtt, és ne unilaterálisan, hanem multilaterálisan gondolkodjunk és cselekedjünk".

Az NDK 29 éve, 1990. október 3-án szűnt meg. A keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel csaknem fél évszázados megosztottság után helyreállt a német egység.

A nemzeti ünnepet mindig a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány kormánya, ezúttal a schleswig-holsteini kormány szervezi. A tartományi főváros, Kiel központjában kétnapos szabadtéri fesztivált szerveznek, amelyre félmillió vendéget várnak. A rendezvénysorozatot szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják meg, a schleswig-holsteini rendőrség egységeit több más tartomány rendőrsége is támogatja, az esemény biztosítására a többi között helikoptereket és drónokat is bevetnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.