Fegyverkezés

Halálos páros: Szu-57-es vadászgéppel párban őrjáratozott az Ohotnyik típusú drón - videó

Az orosz hadsereg kipróbálta az Onyiksz hajóelhárító szuperszónikus manőverező robotrepülőgépet.

2019.09.28 19:30MTI

Először tesztelt Onyiksz típusú szuperszonikus manőverező robotrepülőgépet pénteken az orosz hadsereg.

A moszkvai védelmi tárca közlése szerint a "szárnyas rakétát" a Basztyion partvédelmi rendszer lőtte ki Oroszország legkeletibb régiójában, az amerikai Alaszka állammal közös tengeri határral rendelkező Csukcsföldön. A manőverező robotrepülőgép a célpontot, egy több mint 200 kilométerre lévő hajót az előre megadott időpontban semmisítette meg a Csukcs-tengeren.

Az orosz katonai tárca pénteken azt is közölte, hogy először próbálták ki az ötödik generációs Szu-57-es vadászgéppel párban őrjáratozva az Ohotnyik típusú drónt. A mintegy 30 percig tartó gyakorlat célja a Szu-57-es "vezérgép" rádiólokációs mezejének kiterjesztése, és a légi megsemmisítő eszközök nagy távolságon történő alkalmazása volt az Ohotnyik segítségével. A drón automata üzemmódba hajtotta végre a bevetést, még mielőtt a Szu-57-es elérte volna a feltételezett ellenség légvédelmének hatósugarát.

Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy az Ohotnyikot részben arra a feladatra fejlesztették ki, hogy Szu-57-esekkel párban hajtsanak végre bevetést, előttük repülve törjék át az ellenség légvédelmét. Az Ohotnyik műszaki adatait a hadsereg egyelőre titokban tartja, de az orosz sajtóban korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a fejlesztés alatt álló drónok közül ez a legnagyobb tömegű, és húsz tonnát nyom.

A minisztérium videofelvételeket tett közzé mindkét fegyverkísérletről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.