Illegális bevándorlás

Matteo Renzi: Abszurd Orbánt Olaszország pénzével fizetni

Átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást Matteo Salvini.

2019.09.24 09:20MTI

Átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője hétfőn, és óvatosságra intett Luigi Di Maio olasz külügyminiszter is, aki szerint a szétosztás bejelentése az indulásokat ösztönözheti.

Matteo Salvini közösségi oldalán "árulásnak és inváziónak" nevezte a Giuseppe Conte vezette római kormány migrációs döntéseit.

Hangsúlyozta, hogy "a háború elől menekülő kevesek segítése kötelesség, az olaszországi kikötők megnyitása az egész világ előtt azonban őrület".

Matteo Salvini szerint utódja, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter "port hint" az olaszok szemébe, amikor sikernek nevezi a máltai megállapodást. Mint mondta, ez "Olaszország számára égbekiáltó átverés (..) hol itt az eredmény? A Földközi-tenger ismét tele lesz NGO-hajókkal".

Az első olasz sajtóelemzések szerint a Németország, Olaszország, Franciaország és Málta közötti megállapodás megfogalmazása, miszerint a Földközi-tengeren felvett migránsokat osztják szét, nem feltétlenül kedvez Olaszországnak, mivel majdnem kizárólag a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói által fedélzetre vett csoportokra vonatkozik. Az olaszországi belügyminisztérium adatai szerint a civil hajók eddig az Olaszországba érkezettek 9 százalékát szállították. A megállapodás nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy civil szervezetek, a haditengerészet vagy a parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője a "lelkesedés" elkerülésére figyelmeztetett: "Ha elkezdjük azt mondani, hogy akárki érkezik Olaszországba, más európai országokba fogják szétosztani, azt kockáztatjuk, hogy még többen kelnek útra". Di Maio kijelentette: "A migrációra nem a szétosztás a válasz, a migránsoknak nem kell többet elindulniuk".

Az olasz diplomácia vezetője bejelentette, hogy a következő napokban Tunézia, Algéria és Marokkó külügyminiszterével egyeztet a három állam Olaszországban tartózkodó, és gazdasági bevándorlónak minősülő állampolgárainak hazatoloncolásáról.

A szintén kormányerő Demokrata Párt (PD) volt politikusa, Matteo Renzi volt olasz kormányfő úgy vélte, a máltai megállapodás "előrelépés, de nem elegendő". Hozzátette: "Szolidaritásra van szükség, és aki nem fogad be migránsokat, veszítse el az európai támogatásokat, abszurd Orbánt Olaszország pénzével fizetni".

Az Il Giornale olasz jobbközép napilap szerint egyértelmű, hogy a máltai megállapodás az NGO-knak kedvez. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera is kiemeli, hogy a Máltán meghatározott elosztási mechanizmus kizárólag a civil hajók és a haditengerészet által fedélzetre vett migránsokra vonatkozik, miközben az Olaszországba érkezők több mint 80 százaléka másképpen ér partot.

Az Ocean Viking - az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSf) közös hajóját -fedélzetén 182 emberrel, kedden várják a szicíliai Messina kikötőjébe. Öt EU-tagállam jelentkezett szétosztásukra. Ugyanez a hajó szeptember 14-én - akkor 82 emberrel - még nem köthetett ki: az olasz parti őrség szállította az embereket az Ocean Vikingről Lampedusa szigetére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.