Illegális bevándorlás

Spanyol hadihajó szállított Spanyolországba afrikai menedékkérőket Szicíliából

Eritrea, Szudán, Gambia, Ghána, Nigéria, Libéria és Etiópia állampolgárait.

2019.08.31 12:27MTI

Az Audaz spanyol hadihajó szállított Spanyolországba tizenöt afrikai menedékkérőt Szicíliából, akiket az Open Arms spanyol civil szervezet (NGO) hajója vett fedélzetére a Földközi-tengeren, Líbia partjainál még a hónap elején - tájékoztatott a spanyol ügyvezető kormány közleményben pénteken.

A dél-spanyolországi San Roque kikötőjében partra tett tizennégy férfi és egy nő hét különböző országból származik; Eritrea, Szudán, Gambia, Ghána, Nigéria, Libéria és Etiópia állampolgárai.

A kormányzati közlemény szerint az ilyen esetekben szokásos eljárásrendnek megfelelően elsődleges ellátásukat a vöröskereszt végzi, majd a rendőrség következik a személyazonosítással.

Mindannyian egy átmeneti befogadóközpontba kerülnek, ahol benyújthatják menedékkérelmüket. Erre az időszakra egyhetes rendkívüli belépési engedélyt kaptak humanitárius indokkal. Kérelmük elbírálásáig az országban maradhatnak - olvasható a tájékoztatásban.

Az Open Arms hajója augusztus elsején vett fedélzetére egy több mint százhúsz fős csoportot, később pedig még további bevándorlókat, azonban hiába kért, nem kapott kikötési engedélyt sem Olaszországban, sem Máltán. Csaknem három hét várakozás után az agrigentói ügyész rendelte el a civil hajó lefoglalását és a fedélzeten tartózkodók kimenekítését.

A menedékkérők befogadását hat uniós tagállam, Spanyolország mellett Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia vállalta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.