Belpolitika

A hongkongi kormányzó kitart a tüntetők követeléseinek elutasítása mellett

A múlt hétvégén a rendőrség több mint 80 embert vett őrizetbe útakadályok felállítása, és Molotov-koktélok használata miatt.

2019.08.27 10:14MTI

Nem arról van szó, hogy a hongkongi kormányzat nem ad választ a tüntetőknek, hanem arról, hogy nem fogadja el a követeléseiket - fogalmazott Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján, a hongkongi tiltakozáshullám tizenkettedik hetén.

Lam elmondta: a kormányzat egy megfelelő platform kialakításán dolgozik annak érdekében, hogy párbeszédet folytathasson Hongkong lakóival, köztük a demonstrációk résztvevőivel.

Múlt szombaton, miután a megmozdulások a hét közben békésen zajlottak, a kormányzó találkozott a lakosság 19 képviselőjével, hogy a tüntetésekről egyeztessen velük. Az egyeztetés résztvevői egyöntetűen azt tanácsolták Lamnek, hogy teljesítse a tiltakozók két legfőbb követelését: vonja vissza a demonstrációkat eredetileg kiváltó, a kiadatási törvény módosítását célzó javaslatot, illetve állítson fel egy független bizottságot a tüntetéseken alkalmazott rendőri intézkedések kivizsgálására. A kormányzó azonban ismét aláhúzta: nem tesz eleget a követeléseknek.

Lam szerint a rendőrség minimális erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben. A szombaton zajló tüntetés során azonban egy rendőr tüzet nyitott, miután demonstrálók üldözőbe vették, ráadásul ugyanezen a napon a hatóságok először vetettek be vízágyút a tüntető ellen, akik Molotov-koktélokkal hajigálták őket - írja a South China Morning Post hongkongi lap.

Lam azt is leszögezte, hogy nem fog lemondani, mert felelősségteljes kormányzóként a helyén kell maradnia, és mindent meg kell tennie azért, hogy Hongkongban helyreálljon a rend - fogalmazott.

A mintegy 7 millió lakosú Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A városban több mint két hónapja zajló tüntetéshullám gyakran erőszakos összecsapásokba torkollik. A múlt hétvégén a rendőrség több mint 80 embert vett őrizetbe útakadályok felállítása, és Molotov-koktélok használata miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.