Ukrajna-Oroszország

Szakértő: Zelenszkij rendelete üzenet Putyinnak

Az ukrán állampolgárság megszerzésének egyszerűsítéséről szóló rendelettel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üzent Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

2019.08.15 22:30MTI

Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külpolitikai elemzője csütörtökön az M1 aktuális csatornán hozzátette: az ukrán elnök kedden aláírt rendelete a Kelet-Ukrajnában harcoló külföldieknek és hontalanoknak, valamint olyan orosz állampolgároknak adna állampolgárságot, akiket hazájukban politikai üldöztetés fenyeget.

Emlékeztetett: az orosz elnök is tett már hasonló lépést, rögtön az áprilisi ukrán elnökválasztások után útlevelet és orosz állampolgárságot ígért Ukrajna egyes területein élőknek.

Azt mondta, az ukrán rendelet időzítése nem véletlen, hiszen Oroszországban évek óta nem látott mértékű ellenzéki tüntetések zajlanak. Oroszország kivárásra játszik, de a rendelet nyomán biztosan lesz orosz külügyi, illetve az elnöki adminisztrációtól érkező reakció - jegyezte meg.

Ackermann Sándor rámutatott: valószínűleg kevesen fognak élni Volodimir Zelenszkij ajánlatával, mivel az ukrán alkotmány szerint egy embernek csak egy állampolgársága lehet, vagyis az ukrán állampolgárság felvétele az orosz lemondásával járna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.