Oroszország

Egy orosz ellenzéki politikus élőben közvetítette, ahogy rohamrendőrök törnek be a lakásába

Ljubov Szobol a Twitter-oldalán tudósított saját őrizetbe vételéről.

2019.08.10 15:52MTI

Őrizetbe vette a rendőrség szombaton egy moszkvai tiltakozó megmozdulás előtt Ljubov Szobol orosz politikust, Alekszij Navalnij ismert ellenzéki politikus szövetségesét - jelentették közösségi portálok.

Ljubov Szobol a Twitter-mikroblogján tudósított saját őrizetbe vételéről. A közel két és fél perces videofelvételen azt mondta, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy eljusson a tüntetésre. Közölte, hogy nem adja fel, és folytatni fogja a politikai tevékenységét, nem fogják őt megfélemlíteni. A felvétel végén látható volt, amint a rohamrendőrök betörik lakása ajtaját, és belépnek a szobába.

Az orosz belügyminisztérium adatai szerint mintegy 20 ezer - a Belij Scsotcsik elnevezésű civil szervezet szerint pedig több mint 47 ezer - tüntető gyűlt össze szombaton Moszkva belvárosában, hogy nagygyűlésen biztosítsa támogatásáról a moszkvai városi önkormányzati választásokon indulni kívánó, de be nem jegyzett független jelölteket. A polgármesteri hivatal előre közölte, hogy a rendezvényt a szervezők szándékával ellentétben nem lehet koncerttel egybekötni, mert azt egy hónappal előbb be kellett volna jelenteni.

A rendőrség a szombati ellenzéki akciókkal kapcsolatban 72 tüntető őrizetbe vételéről számolt be. A belügyminisztérium közölte, hogy a tömeg oszlani kezdett a nagygyűlésen.

A városi hatóságok és a tüntetés szervezői előzetesen legfeljebb 100 ezer fős megmozdulásról állapodtak meg.

Az orosz választási hatóságok a szeptember 8-án esedékes moszkvai képviselő-testületi választásokkal kapcsolatban 57 független képviselőjelölt bejegyzését utasították el, a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva. Az érintettek szerint központilag irányított politikai kirekesztés zajlik ellenük.

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amelyeket a fővárosi képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szervezetek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.