Illegális bevándorlás

18 sérült migránst találtak a boszniai-horvát határon

A bosznia-hercegovinai ügyészség nyomozást indított az ügyben.

2019.08.07 18:00MTI

Tizennyolc sérült migránst találtak a boszniai hatóságok a boszniai-horvát határ közelében, a bosznia-hercegovinai ügyészség nyomozást indított az ügyben - közölte a helyi média szerdán.

Az Oslobodjenje című boszniai napilap értesülései szerint az eset szerdán éjjel egy órakor történt, ezt később a rendőrség is megerősítette. A 18 migránst - pakisztániakat és irakiakat - nem egy helyen, hanem a boszniai-horvát határ mentén, több szakaszon találta meg a határőrség. Az illegális határsértőket a Velika Kladusa-i egészségügyi központba szállították. Hatan súlyosabban, 12-en könnyebben sérültek meg - írta a lap.

Jasmin Cehic, Velika Kladusa község migránsokkal megbízott koordinátora a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a sérült férfiak azt állították, már Horvátországban voltak, amikor a horvát rendőrök feltartóztatták és bántalmazták őket, valamint elvették értékeiket.

A horvát belügyminisztérium (MUP) szerdai közleményében szerint Bihac környékén két csoportban, 18 migráns illegálisan akarta átlépni a boszniai-horvát határt, akiket, mint írták: "ezen szándékuktól visszatartottak, de erőszak alkalmazása nélkül". Mindkét ország rendőrsége vizsgálódik az ügyben.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek, valamint boszniai és horvát civil szervezetek már korábban is azzal vádolták a horvát rendőröket, hogy rendszeresen erőszakosan léptek fel migránsokkal szemben, és bántalmazzák őket. A horvát hatóságok ezt tagadják. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a sajtónak nyilatkozva korábban kijelentette: "Legtöbbször hamisan vádolják a horvát rendőröket erőszakos fellépéssel, mert azt hiszik, az ilyen vádak segítik majd őket abban, hogy újra bejussanak Horvátországba, és folytathassák útjukat az általuk kiválasztott célországba".

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén 10 ezer migráns érkezett az országba. A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kadusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal "lezárása" óta a menedékkérők alternatív útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

A horvát-boszniai határon mindennaposak a határsértések.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.