Többeket őrizetbe vettek

Ismét ezrek vonultak utcára Hongkongban

A demokráciapárti tüntetők egy csoportja leszedett rúdjáról egy kínai zászlót, és a Viktória-kikötőnél vízbe dobta.

2019.08.04 13:23MTI

Több mint húsz embert vettek őrizetbe a szombati demonstráción Hongkongban, ahol vasárnap ismét ezrek vonultak utcára, folytatva a hónapok óta tartó tüntetéssorozatot - írja internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Szombaton hongkongiak tízezrei tüntettek elsősorban a kiadatási törvény módosítását célzó, már felfüggesztett tervezet teljes visszavonását, valamint a demonstrációk során alkalmazott rendőrségi fellépés kivizsgálását követelve. A demokráciapárti tüntetők egy csoportja leszedett rúdjáról egy kínai zászlót, és a Viktória-kikötőnél vízbe dobta.

A kínai kormány Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Hivatala vasárnap határozottan elítélte a kínai nemzeti zászló meggyalázását, és megerősítette Peking állásfoglalását arról, hogy teljes mértékben támogatja a hongkongi kormányzatot és a helyi rendőrséget a radikális tüntetők megfékezésében és a rend helyreállításában. Úgy fogalmazott, hogy a központi kormányzat nem fogja tétlenül nézni a helyzet további súlyosbodását. Hozzátették azonban: hisznek abban, hogy Hongkong képes felülkerekedni az előtte álló nehézségeken és kihívásokon.

Arra, hogy a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége bevethető a tüntetések megfékezésére, az utóbbi időben történtek utalások kínai részről, de Hua Csun-jing külügyi szóvivő pénteken alaptalan és félelemkeltő szóbeszédnek nevezte ezt.

A vasárnap kora délután kezdődött felvonulás napközben békésen zajlott, ám a második, helyi idő szerint 5 órakor kezdődő menet során néhány száz ember a közeli rendőrőrs előtt gyűlt össze, és az épületet téglákkal, tojásokkal és egyéb tárgyakkal dobálta meg, néhány ablakot is betört. A rendőrök figyelmeztetésére a csoport végül szétoszlott. Nem ez az első alkalom, hogy a tiltakozók a rendőrség épületeit vették célba. A hatóságokkal szembeni bizalmatlanság és elégedetlenség egyre nő a demonstrálók körében, miután az elmúlt hónapokban több esetben történtek erőszakos összecsapások köztük és a rendőrök között.

Vasárnap a kora esti órákban a rendőrök két alkalommal vetettek be könnygázt, miután a tiltakozók egy-egy csoportja a figyelmeztetés ellenére sem oszlott fel. A hongkongi rendőrség egy Facebookon közzétett videóban közölte, hogy a tüntetések során egy új, festéksprayt fognak alkalmazni, mellyel szükség esetén az egészségre nem ártalmas, akár le is nyelhető festéket fújhatnak a megmozdulások résztvevőire, hogy később azonosíthatóak legyenek.

A hét végi megmozdulások idején a tüntetők hétfőre általános sztrájkra szólították fel Hongkong lakosságát.

A tüntetéshullámot kiváltó kiadatási törvény módosítását célzó tervezet - amelyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én "halottnak" nyilvánított, de továbbra sem vont vissza -, lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre növeli a befolyását a városban, és egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát. A vitatott törvénytervezet a növekvő pekingi befolyás jelképévé vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.