Gyilkosság

Leváltották a román oktatási minisztert a múlt héten eltűnt 15 éves lány ügye miatt

Az áldozatot elmarasztaló megjegyzését azzal a szónoki kérdéssel vezette fel: vajon mi késztethette Alexandrát, hogy stopoljon, amikor bérlete volt az iskolabuszra?

2019.08.02 16:47MTI

Leváltotta Viorica Dancila román kormányfő pénteken Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, amiért a tárcavezető az áldozatot elmarasztaló megjegyzést tett a múlt héten eltűnt, a gyanú szerint megerőszakolt és megölt 15 éves lány ügyében.

Andronescu az Antena 3 hírtelevízió csütörtök esti műsorában azt mondta: ő már "otthonról megtanulta, hogy ne üljön be idegen autóba", arra utalva, hogy Alexandrát autóstoposként vette fel kocsijába a meggyilkolását később bevalló férfi. A miniszter azt fejtegette, hogy - ha a szülők nem tanítják meg őket erre - az iskolákban kell felkészíteni a gyerekeket arra, hogyan megvédjék magukat a rosszakarókkal szemben. Az áldozatot elmarasztaló megjegyzését azzal a szónoki kérdéssel vezette fel: vajon mi késztethette Alexandrát, hogy stopoljon, amikor bérlete volt az iskolabuszra?

Dancila Facebook-bejegyzésben közölte döntését, leszögezve: Andronescu televíziós nyilatkozata a megértés hiányáról tanúskodik a tekintetben, hogyan kell a gyermekeket az elrablástól, erőszaktól, visszaélésektől és emberkereskedőktől megvédeni.

"Ez egy felelőtlen hozzáállás, amely nem tükrözi a kormány álláspontját, és nem akarom, hogy az általam vezetett kabinettel azonosítsák" - magyarázta döntését a miniszterelnök. Hozzátette: bármelyik kormánytag hasonló "félrelépését" ugyanígy fogja megtorolni, ugyanakkor elítélte politikai ellenfeleinek azon nyilatkozatait is, amelyekkel választási tőkét próbálnak kovácsolni abból a caracali eset fájdalmából.

Közben a nyomozás alig haladt előre az egy hete kiderült bűncselekmény ügyében, a nyomozók továbbra sem tudják hol található a múlt szerdán eltűnt Alexandra, így arról sem rendelkeznek minden kétséget kizáró bizonyítékkal, hogy a lány már nincs életben.

Pénteken az igazságügyi orvostani intézet az antropológiai vizsgálat előzetes eredményét közzétéve annyit meg tudott erősíteni, hogy egy 12 és 17 év közötti, alacsony növésű lány elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házának udvarán, abban a fémhordóban, amelyben - saját vallomása szerint - a férfi elégette a lány holttestét. Az emberi maradványok azonosítását célzó genetikai (DNS) vizsgálat előzetes eredménye jövő hétre várható.

Az elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is.

Az oktatási miniszter tehát már a második kormánytag, aki belebukott a botrányba. Dancila közölte: Daniel Breaz művelődési minisztert jelöli ideiglenes tárcavezetőnek a oktatási minisztérium élére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.