Katasztrófa

Putyin elrendelte a hadsereg bevetését a szibériai eredőtüzek ellen

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron (30 ezer négyzetkilométeren) ég a növényzet.

2019.07.31 19:42MTI

Elrendelte a hadsereg bevezetését a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító eredőtüzek ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

"Áttekintve a rendkívüli helyzetek miniszterének jelentését Vlagyimir Putyin arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csatlakozzon a tűzoltáshoz Szibéria és a Távol-Kelet területén" - hangzott az orosz elnöki hivatal tájékoztatása.

A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki. Oroszországban mintegy 3 millió hektáron (30 ezer négyzetkilométeren) ég a növényzet.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy Oroszország hét régiójából 10 Il-76-os repülőgépet csoportosított át Krasznojarszkba. Az oltásért felelős operatív csoport munkáját Dmitrij Bulgakov hadseregtábornok, miniszterhelyettes irányítja majd a helyszínről.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Krasznojarszkba utazott, ahol közölte, hogy a kabinet tartalékalapból pótlólagos eszközöket csoportosítnak át oltásra.

"A helyzet bonyolult, sok helyen ég az erdő, egy sor lakott településen szmogot, füstöt észleltek" - nyilatkozott a kormányfő, rámutatva, hogy a tűz oltása szempontjából a meteorológiai előrejelzés nem kedvező.

Medvegyev szerint a lakosságot közvetlen veszély nem fenyegeti. Fő feladatként annak megakadályozását nevezte meg, hogy a lángok elérjék a lakott településeket. Kiemelte a lakosság tájékoztatásának fontosságát.

A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján - írta szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség. Egy 2015-be bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.

A következményeket a tűztől több száz kilométerre is észlelni lehetett szerdán. Sajtóbeszámolók szerint a burját székvárosban, Ulan-Udéban a füsttől már harmadik napja nem látni a napot és az égéstermékeket Mongólia fővárosáig, Ulan Batorig is elsodorta a szél.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.