Légi

Sztrájkolhatnak a British Airways légitársaság pilótái

Elutasította a fellebbviteli bíróság a British Airways (BA) arra irányuló keresetét szerdán, hogy megakadályozza a brit légitársaság pilótáinak munkabeszüntetését, akik így várhatóan augusztusban sztrájkot tartanak.

2019.08.01 00:30MTI

A társaság pilótáinak szövetsége, a British Airline Pilots' Association (Balpa) július 22-én döntött a tiltakozó akció mellett, miután a munkáltatóval folytatott háromnapos tárgyalások nem vezettek eredményre.

A BA tulajdonosa, az IAG először a felsőbíróságon próbálta megakadályozni a sztrájkot, majd miután elutasították a beadványát, a fellebbviteli bírósághoz fordult jogorvoslatért.

A pilótaszövetség egyelőre nem jelentette be a sztrájk időpontját, de minden valószínűség szerint augusztusban, a nyári szabadságok miatt egyik legsűrűbb időszakban kell rá számítani. A szakszervezet közölte, a törvényi előírás szerint 14 nappal előre kell tájékoztatnia a munkáltatót a munkabeszüntetésről.

A British Airways csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Balpa úgy döntött, "utasok ezreinek nyaralását sodorja veszélybe".

A fennállásának idén századik évfordulóját ünneplő brit légitársaságnak egy átlagos nyári napon hozzávetőleg 145 ezer utasa van, a sztrájk tehát jelentősen ártana a cég hírnevének, és pénzügyileg is megszenvedné.

A Balpa tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a munkáltatónál. A BA három év alatt 11,5 százalékos fizetésemelést ajánlott, ezt azonban a szövetség nem fogadta el, mondván a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük.

2018-ban az IAG adózás előtti eredménye 3 milliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több, mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés a 2017-es adatokhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.