Erőszak

Háromgyermekes családapa lökött vonat elé egy anyát a gyermekével Frankfurtban

Járókelők vették üldözőbe, leteperték és átadták a rendőröknek.

2019.07.30 16:34MTI

Menedékjoggal Svájcban élő háromgyermekes családapa az az eritreai származású férfi, aki vonat elé lökött egy anyát a kisfiával a németországi Frankfurtban, indítéka továbbra is ismeretlen - közölték kedden Berlinben a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatóján.

Az 1979-ben született férfi 2008-ban szerzett menedékjogot Svájcban, házasságban, rendezett körülmények között élt, volt állandó munkája és korábban "a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként" tartották számon - emelte ki Horst Seehofer belügyminiszter.

Azonban a férfi az utóbbi időszakban több bűncselekményt elkövetett, és a napokban elmenekült Svájcból, miután körözni kezdték, mert késsel megfenyegette, fojtogatta és bezárta egy szomszédját - tette hozzá Dieter Romann, a szövetségi rendőrség vezetője.

Horst Seehofer aláhúzta, hogy tárgyilagosan kellene megközelíteni az esetet, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést pedig sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem "instrumentalizálni", eszközként felhasználni nem szabad, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig "az erőszak előszobája" lehet sok esetben.

Hozzátette, hogy a politikai közép útját kell járni, egyforma keménységgel és "zéró toleranciával" kell fellépni a szélsőjobboldali terrorizmus ellen és a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben.

Kiemelte, hogy Németországban jelentősen csökkent a bűnözés, de a lakosság biztonságérzete romlott. Ehhez az utóbbi hetek nagy feltűnést keltő súlyos bűncselekményei, köztük a frankfurti főpályaudvaron elkövetett "hidegvérű gyilkosság".

A miniszter a biztonsági szervek vezetőivel folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón elmondta, hogy javítani kell a pályaudvarok biztonságán, a többi között nagyobb rendőri jelenlétre és több biztonsági kamerára van szükség. A teendőkről rövidesen megkezdik az egyeztetéseket a Deutsche Bahn (DB) vasúttársasággal, a szövetségi közlekedési minisztérium bevonásával.

Horst Seehofer rámutatott, hogy Németországban mintegy 5600 pályaudvar és vasútállomás működik. A feladat így igen összetett - mondta. Költséges is, de a pénz nem lehet akadály, amikor az állampolgárok biztonságáról van szó - emelte ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Kérdésre válaszolva elmondta: a jelentős beruházási költségek ellenére azt is mérlegelik majd, hogy a Nagy-Britanniából ismert mintára a peront a vágányoktól elzáró, automatikus tolóajtókkal felszerelt falakat telepítenek a pályaudvarokon.

Az eritreai férfi hétfő délelőtt a frankfurti főpályaudvaron egy anyát a nyolcéves kisfiával együtt egy beérkező InterCity Express (ICE) nagysebességű vonat elé lökött. A 40 éves nő ki tudott menekülni a vágányok közül, de gyermeke a szerelvény alá került és szörnyethalt. A támadó megpróbált letaszítani egy harmadik embert is, akinek sikerült elhárítania a támadást. A férfi ezután elmenekült, a pályaudvar közvetlen közelében járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek. Emberölés és emberölés kísérletének gyanúja miatt indítottak eljárást ellene.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.