Válság

Egész Venezuelában elment az áram

Nicolás Maduro elnök kormánya - ahogy korábban is - az ország vízi erőműveit ért elektromágneses támadással magyarázta a történteket.

2019.07.23 08:33MTI

Venezuela szinte egészében megszakadt az áramszolgáltatás hétfőn, Nicolás Maduro elnök szocialista kormánya - ahogy korábban is - az ország vízi erőműveit ért elektromágneses támadással magyarázta a történteket.

Az áramkimaradás helyi idő szerint délután négy órakor kezdődött, azonnali fennakadásokat okozva a főváros, Caracas közlekedésében, csúcsforgalom idején a metróhálózat is leállt.

Az internet aktivitását figyelő Netblocks csoport adatai szerint Venezuela döntő részében elérhetetlenné vált az internetes hálózat. A közösségi médiára feltett beszámolók alapján az ország 24 szövetségi államából 19-ben nincs áramellátás. A máskor 24 órás, non-stop műsort sugárzó állami televízió adása is szünetel, ezért a lakosság nem tudja, mire számítson.

Jorge Rodriguez tájékoztatási miniszternek a közösségi médiában megjelent közleménye szerint az országos áramszünetet egy elektromágneses támadás okozta és a hatóságok nagy erőkkel dolgoznak a szolgáltatás mielőbbi helyreállításán. Rodriguez nyugalomra intett, és azt mondta, hogy életbe léptették az ilyenkor szükséges intézkedési terveket, hogy az egészségügyi intézmények ne maradjanak áram nélkül.

Venezuela eddigi legsúlyosabb áramkimaradása néhány hónapja, március 7-én kezdődött: öt napra szinte az egész ország sötétségbe borult, részlegesen bezártak az iskolák és az állami intézmények, és később is előfordultak áramszünetek, fennakadásokat okozva a vízszolgáltatásban, a közlekedésben, a kommunikációs hálózatokban.

Maduro kormánya akkor is azt közölte, hogy elektromágneses támadás érte az ország energiaellátásának 80 százalékát biztosító Guri vízi erőművet, és a szabotázsakcióért a venezuelai vezetéssel ellenséges Egyesült Államokat tette felelőssé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.