Fehér Ház

Az afganisztáni béke lehetőségeiről tárgyalt Trump és a pakisztáni kormányfő

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta Imran Hán pakisztáni miniszterelnököt, akivel elsősorban az afganisztáni béke megteremtésének lehetőségeiről tárgyalt.

2019.07.22 20:59MTI

Az elmúlt hetekben jelentős előrehaladást értünk el az afganisztáni békefolyamatban, és Pakisztán "sokat segít" ebben az Egyesült Államoknak - fogalmazott Trump az Ovális Irodában, ahol a pakisztáni politikussal együtt nyilatkozott újságíróknak.

Az elnök megjegyezte, hogy Pakisztán korábban szerinte nem tisztelte az Egyesült Államokat és elnökét, mert "nem mondott igazat" és "kettős játékot folytatott. Trump kiemelte: Iszlámábád most "sokat fog tenni" az afganisztáni helyzet rendezéséért.

Donald Trump úgy fogalmazott: az afganisztáni háborút "akár egyetlen hét alatt megnyerhetném, de egyszerűen nem akarok tízmillió embert meggyilkolni". Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok erői 19 éve vannak jelen afgán földön. "Ez nevetséges" - minősítette az amerikai szerepvállalás időtartamát, s azt ígérte, hogy "nagyon gyorsan" megoldás születik az afgán rendezésre.

Imran Hán üdvözölte a folyamatban lévő béketárgyalásokat. Leszögezte: "Afganisztánban nincs katonai megoldás", és azt hangsúlyozta, hogy országa soha nem állt olyan készen a békére, mint most. "Békét akarunk" - fogalmazott.

Az Ovális Irodában tartott sajtótájékoztatón Donald Trump felajánlotta, hogy - amennyiben felkérik - kész a közvetítésre Pakisztán és India között a kasmíri kérdésben.

Washington és Kabul korábban rendszeresen azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja az afgán tálibokkal szövetséges szélsőséges erőket, köztük a szintén afgán Hakkáni-terrorhálózatot. Pakisztán ezt mindig tagadta, jóllehet, az 1990-es évek közepe óta mindig támogatta a tálibokat.

Az Afganisztán miatti évekig tartó nézetkülönbségek után azonban Pakisztán most együttműködik az Egyesült Államokkal egy afgán béke kikovácsolásában. Az együttműködés egyik jeleként értékelték Washingtonban, hogy a múlt héten Pakisztánban letartóztattak egy, az Egyesült Államok és India által régóta keresett terroristavezért.

A Trump-Hán tárgyalásokon - elemzők szerint - az amerikai elnök arra próbálta rábeszélni Hánt, hogy gyakoroljon nyomást a tálibokra egy tűzszünet és közvetlenül az afgán kormánnyal folytatandó tárgyalások érdekében.

Donald Trump tavaly döntött úgy, hogy az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásokat kezd a tálibokkal. Ezt egyébként pakisztáni tisztségviselők már évek óta javasolták Washingtonnak. "Pakisztán és az Egyesült Államok Afganisztánnal kapcsolatos politikájának közeledése egymáshoz felélesztette a reményt az elhúzódó afgán konfliktus megoldását illetően" - nyilatkozta a hét elején Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter a The Wall Street Journal című amerikai lap munkatársának Iszlámábádban.

A washingtoni diplomáciai nyitás után megkezdődött közvetlen tárgyalásokat Donald Trump szeptemberben már szeretné lezárni. Egy esetleges kivonulás Afganisztánból - ahol több ezernyi amerikai katona van - elemzők szerint potenciális külpolitikai győzelmet jelentene számára a 2020-as elnökválasztások előtt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.