Jog

Lemondott az észak-macedón különleges ügyészség vezetője

Katica Janeva nem akar 'a különleges ügyészség munkájának és országa európai uniós jövőjének az útjába állni'.

2019.07.15 21:01MTI

Lemondott az észak-macedón lehallgatási botrány kivizsgálásával megbízott különleges ügyészség vezetője, Katica Janeva, mert nem akar "a különleges ügyészség munkájának és országa európai uniós jövőjének az útjába állni" - közölte értesülését a Vesti. mk macedón hírportál.

A különleges ügyészséget 2017-ben állították fel azért, hogy kivizsgálja a Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején, 2014-ben történt lehallgatások ügyét.

A 2014-es választások után a Zoran Zaev jelenlegi kormányfő vezette, akkori ellenzéki balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ezt követően Gruevszki államcsínnyel gyanúsította meg Zaevet, aki válaszlépésként közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

Az ügyészség élére a politikai pártok konszenzusát követően Katica Janevát nevezték ki, ám azóta a jobboldali ellenzék többször is elfogultsággal vádolta, és emiatt megkérdőjeleződött, illetve ellehetetlenült a különleges ügyészség munkája is.

Katica Janeva hétfőn kiadott közleményében megtiszteltetésnek nevezte a kinevezését, ám felhívta a figyelmet arra, nem tűrheti, hogy a nevét "alibiként használják a különleges ügyészség jövőjének akadályozására, illetve az ország európai integrációjának megállítására". Hozzátette: lemondása akkor lép érvénybe, amikor a parlament új törvényi keretet biztosít a különleges ügyészség munkájára, és megválasztja utódát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.