Illegális bevándorlás

Önkéntes befogadást szorgalmaz a német külügyminiszter

Idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva.

2019.07.15 03:30MTI

A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter - derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg.

A szociáldemokrata politikus a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) köthető lapcsoportnak adott nyilatkozatában Maas szerint Németországnak kell a kezdeményezés élére állnia.

"Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat" - tudatta a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség.

"A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi" - hangoztatta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik "emberéletekről".

"Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét" - szögezte le Maas, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.

A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni.

A Die Welt című konzervatív, német lap a nagykoalíció konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt, és a párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott Maas nyilatkozatától, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával.

"Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is" - fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak. Frei szerint attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség.

A Madsack médiacsoport lapjai ehhez hozzáfűzik, hogy idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.